TURISTIČKI VAUČERI ZA MLADE: Četiri inicijative za podstrek imunizacije mlađih od 30 godina

Tanjug

02. 06. 2021. u 14:52

NACIONALNA asocijacija turističkih agencija YUTA uputila je Vladi Srbije četiri inicijative vezane za putovanja, vakcinisanje i testove na korona virus a među njima je i inicijativa da se mladima između 16 i 30 godina koji se vakcinišu daju vaučeri od 50 evra za putovanje preko turističke agencije.

ТУРИСТИЧКИ ВАУЧЕРИ ЗА МЛАДЕ: Четири иницијативе за подстрек имунизације млађих од 30 година

Foto Tanjug

Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić za Tanjug kaže da je smisao ove ideje da se mladi podstaknu da se vakcinišu, jer je učešće ove uzrasne grupe u vakcinisanju najmanje.

- Naš predlog je da od tih 50 evra, 30 izdvoji država a 20 same agencije, tako da bi to praktično bila njihova zajednička akcija. U njoj bi učestvovale one agencije koje mogu da izdvoje taj novac, a sigurno znam da ima između 50 i 100 agencija koje bi to prihvatile - navodi naš sagovornik.

Dodaje da bi ovi vaučeri važili i za putovanja u zemlji i u inostranstvo.

Sledeće tri ideje upućene ka Vladi Srbije tiču se testova na koronavirus.

Prva se sastoji u tome da se smanje cene pi-si-ar testova i za naše građane i za strance koji dolaze u Srbiji.

Seničić kaže da nisu predložili cenu testova ali su naveli da u zemljama našeg okruženja kao što su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, oni koštaju oko 30 evra, koliko približno košta i brzi antigenski test u Srbiji.

Foto: AP

- To je cena za koju pretpostavljamo da bi bila u redu a ona bi bila prihvatljivija i za strance koji dolaze kod nas. U njihovim zemljama testiranje plaćaju manje pa naša veća cena ne bi mogla da se smatra dobrom politikom ako očekujemo da nam dođu stranci - ističe Seničić.

Druga ideja je zapravo predlog da pi-si-ar testovi za decu onih roditelja koji su vakcinisani budu besplatni, čime bi se prema rečima našeg sagovornika, roditelji podstakli da se vakčinišu a na ovaj način bi, ukoliko putuju, znatno uštedeli.

Sledeća inicijativa YUTA podrazumeva da se našim državljanima koji se vraćaju sa raznih destinacija u svetu a nisu vakcinisani pa po povratku u zemlju da bi izbegli karantin moraju imati pi-si-ar test, dozvoli da umesto ovoga, mogu da donesu i negativan brzi antigenski test.

- To je postalo standard u Evropi i uglavnom svi prihvataju i antigenski test, kao zamenu za pi-si-ar, tako da ne vidimo razlog zašto i mi ne bismo to prihvatili - navodi Aleksandar Seničić.

Dodaje da u YUTA očekuju da im iz Vlade Srbije odgovore na njihove inicijative ili da ih pozovu da obrazlože svoje predloge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!