PESNIKU JE ČAST DA BUDE DOBROTVOR: Matija Bećković uručio prilog mitropolitu Joanikiju za kapelu patrijarha Gavrila u Donjoj Morači

D. MATOVIĆ

31. 05. 2021. u 20:35

VELIKA mi je čast da u naše vreme, nepesničko i nepoetsko, pesnik može da bude čak i dobrotvor. Od ljubitelja poezije sakupljen je najčistiji novac koji postoji na svetu. Novac darujemo za obnovu kapele patrijarha Gavrila Dožića u selu Vrujci u Donjoj Morači, rekao je u ponedeljak pesnik, akademik Matija Bećković, koji je, sa akademikom Dušanom Kovačevićem, u Zvezdara teatru uručio poklon novoizabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

ПЕСНИКУ ЈЕ ЧАСТ ДА БУДЕ ДОБРОТВОР:  Матија Бећковић уручио прилог митрополиту Јоаникију за капелу патријарха Гаврила у Доњој Морачи

/ Foto Z. Jovanović

Doniran je prihod od prodatih ulaznica za veče poezije Matije Bećkovića koje je održano krajem prošle godine. Ovaj događaj utoliko je bio značajniji, jer se, posle izbora, novi mitropolit prvi put javno obratio. Obnovu kapele patrijarha Gavrila najavio je mitropolit Amfilohije, ali je, nažalost, nije dočekao.

- Patrijarh Gavrilo je bio gorostas Srpske pravoslavne crkve - rekao je Bećković. - Jedini patrijarh koji je bio u logoru Dahau. On je 27. marta sa trona Patrijaršije u Beogradu rekao: "Bolje grob nego rob, bolje rat nego pakt." Stradao je sa Nikolajem Velimirovićem i sa svojim narodom. Vladika Nikolaj je otišao u svet, a patrijarh Gavrilo se vratio i bio na tronu SPC do 1950. godine. Mitropolit Amfilohije se setio da na njegovom ognjištu obnovi kapelu po ugledu na lovćensku. Takvih kapela u Crnoj Gori je 19, a biće jedna, ako Bog da, i na vrhu Lovćena.

Bećković je rekao da mitropolit Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg naslednika od mitropolita Joanikija:

- Mitropolita Joanikija narod najviše voli. On je odrastao uz Amfilohija i bio njegov sabrat i sadrug u veličanstvenim litijama u Crnoj Gori. Mitropolit Joanikije je imao tu čast da bude tri dana u zatvoru u Luštici pre nego što je izabran. Ne verujem da je to ijednom episkopu pošlo za rukom.

Primajući prilog od Matije Bećkovića, mitropolit Joanikije je rekao:

- Svojom poezijom Matija je sve vreme gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu. Sada je to potvrdio, dajući prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši i spomen na velikog mučenika, ispovednika, patrijarha Gavrila Dožića. Patrijarh Gavrilo je zaslužio da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele. Razorenu lovćensku kapelu on je obnovio sa kraljem Aleksandrom. Prvi je sprečio da se tamo podigne mauzolej. Njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove. Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, sada se umnožava, a veliki zamah obnove završiće se kada se ona opet vrati na Lovćen.

"Veče sa Matijom" je tradicionalni dobrotvorni program koji akademik Bećković održava u Zvezdara teatru više od 20 godina. Svih prethodnih godina prihod je darovan onima kojima su pomoć i podrška bili potrebni.

- Bećković je 24 puta održao večeri poezije uvek pred prepunom salom, zanimljivo je da od te davne 1997. godine pa do danas interesovanje bivalo sve veće tako da smo u šali govorili da bi bilo dobro da veče poezije organizujemo na stadionu. Ove večeri su i dokaz da naš narod voli poeziju i pesnike. Matiju sa pažnjom slušaju mnoge generacije - rekao je akademik Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, poželevši novom mitropolitu crnogorsko-primorskom "sve najbolje u njegovom velikom i svetom radu u Crnoj Gori".

U DAHAUU SA VLADIKOM NIKOLAJEM

PATRIJARH Gavrilo je 1938. na tronu nasledio Varnavu. Bio je veliki protivnik potpisivanja Trojnog pakta. Kada je počelo bombardovanje Beograda, sklonio se u manastir Rakovicu, potom u Žiču, i konačno u Ostrog. Nemci su ga sve vreme gonili i na kraju ga tamo i stigli. Preko Sarajeva je doveden u Beograd i prvo smešten u Glavnjaču, pa u manastir Vojlovicu kod Pančeva, gde je sa vladikom Nikolajem čuvan pod jakom stražom. Umesto da ih puste pred kraj rata, Nemci su ih prebacili u logor Dahau. Patrijarha Gavrila i vladiku Nikolaja oslobodile su jedinice američke 36. pešadijske divizije. Patrijarh se 14. novembra 1946. vratio u zemlju i sazvao vanrednoj sednicu Sinoda. Preminuo je 7. maja 1950, a sahranjen je u beogradskoj Sabornoj crkvi.

AMFILOHIJEVI ZAVETI

OBNOVA kapele patrijarhu Gavrilu Dožić, jedan je od četiri zaveta koje je ostavio mitropolit Amfilohije. On je obavezao Mitropoliju da se podigne i konak Vasiliju Ostroškom, kao i dom patrijarha Varnave i džamija u Pljevljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...