SRBIJA ČEŠKOJ DONIRALA 100.000 DOZA VAKCINA: Ambasador Kuhta - Hvala braćo Srbi, mi nikada nećemo zaboraviti ovu velikodušnost

Novosti online

31. 05. 2021. u 12:27

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić danas sa aerodroma u Beogradu ispraća avion sa 100.000 doza Fajzer vakcina za Češku.

СРБИЈА ЧЕШКОЈ ДОНИРАЛА 100.000 ДОЗА ВАКЦИНА: Амбасадор Кухта - Хвала браћо Срби, ми никада нећемо заборавити ову великодушност

Foto: Ptintskrin tanjug

Pitanja novinara

Vakcinacija u Srbiji

Kada je reč o vakcinaciji u Srbiji premijerka je kazala da je do sada vakcinisano 2.533.844 građana, tačnije oko 47 odsto od ukupne punoletne populacije.

Dve doze vakcine primilo je 2.055.471 tačnije 38 odsto od ukupne populacije.

Premijerka je dodala i da je, po iskustvima Izraela, za opuštanje mera bilo potrebno da se vakciniše ukupno 56 odsto građana.

- Ja bih volela da svako ko može da se vakciniše da to uradi. Onaj cilj koji imamo je da se do 21. juna makar prvom dozom vakciniše 50 odsto populacije - rekla je Brnabić.

- Ja ću biti mnogo bezbednija kada budemo imali makar 56 odsto vakcinisanih.

- Od toga opet zavisi kakva je situacija u regionu, zavisi od toga odakle očekujete priliv ljudi, da li turistički ili poslovno.

Na pitanje novinara zbog čega je potrebno praviti novu fabriku vakcina u Srbiji premijerka Brnabić je odgovorila.

- Zato što razmišljamo proaktivno i zato što želimo da budemo sto posto sigurni da su naši građani obezbeđeni. Mi se nadamo da su ove vakcine kraj epidemije koronavirusa za Republiku Srbiju.

Premijerka je dodala da želimo budemo u prilici da pomognemo dodatno regionu.

- Dok svi nisu pobedili koronavirus, nismo ni mi.

Pored toga želimo da budemo sto posto sigurni da ukoliko je potrebna i treća doza "buster" vakcine, da ukoliko treba da se vakcinišemo za godinu dana ili dve godine, da mi znamo da mi imamo za naše građani i da smo mi bezbedni. - rekla je premijerka.

Premijerka Brnabić

- Nakon dobre posete predsednika Vučića Češkoj u aprilu ove godine danas ispunjavamo obećanje i Českoj šaljemo pomoć od 100.620 Fajzer vakcina - rekla je premijerka Brnabić.

Premijerka je predsedniku Češke Milošu Zemanu i premijeru Andreju Babišu sve najbolje.

- Uz najbolje želje da što pre i oni pobede korona virus i da svi zajedno u Evropi nastavimo normalan život, ekonomiju, međusobne posete i putovanja.

Predsednica Vlade Srbije je istakla da je u ljudskom smislu najvažnije kada prijateljima i partnerima možete da pomognete.

Ambasador Tomaš Kuhta

- Danas je veliki trenutak za međusobne odnose između Srbije i Češke. Srbija je uvek bila naš partner, uvek nam je bila blizu i u trenucima kada nam je bilo loše i danas imamo opet dokaz toga da smo bratski narod. To osećaju državljani Češke, a nadam se i Srbije. Ova donacija je velika, veliki poklon. Mi u Češkoj nemamo dovoljno vakcina, imamo kapacitete, ali ne i vakcine. Pomoć dolazi u trenutku kada dosta ljudi želi da se vakciniše pre letnjih odmora i da se svi osećaju sigurno i da nastave normalan život - rekao je ambasador Kuhta.

- Mislim da mi nikada nećemo zaboraviti ovaj velikodušni gest i ovo prijateljstvo.  Ambasador je rekao i da se nada da će Srbija i Češka nastaviti prijateljsku saradnju i istakao dobre lične kontakte predsednika Srbije i Češke.

Od Srbije građanima Češke sleduje 100.620 doza Fajzer vakcine, a na aerodromu sa premijerkom Brnabić je i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta.

Podsetimo, u Srbiju je danas stiglo još 81.900 doza Fajzer vakcina protiv kovida 19. Vakcine su dopremljene na Institut "Torlak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum