RHMZ UPALIO ŽUTI METEOALARM: Stižu pljuskovi i grmljavina, cela Srbija biće na udaru

Novosti onlajn

30. 05. 2021. u 17:41

PROMENLjIVO i oblačno vreme, koje će do kraja dana u nekim krajevima biti praćeno pljuskovima i grmljevinom moglo bi da izazove neuobičajene pojave, pa će sutra i prekosutra biti upaljen žuti meteoalarm na teritoriji cele Srbije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

РХМЗ УПАЛИО ЖУТИ МЕТЕОАЛАРМ: Стижу пљускови и грмљавина, цела Србија биће на удару

Foto: P. Milošević

Kako se očekuje, vreme će se u odnosu na danas pogoršati, pa će gotovo u celoj zemlji biti grmljavine, ali i padavina i to u Šumadiji, Banatu, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Foto: RHMZ

Žuti alarm je "uključen" i za utorak, 1. jun, kada se očekuju grmljavine, ali manje padavina.

Inače, žuti meteoalarm znači da "vreme može biti opasno (potencijalno)", tačnije da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Uz kišu se sutra očekuje slab i umeren vetar u nižim predelima, dok će na planinama kao i na istoku zemlje duvati povremeno jak, severozapadni i zapadni vetar, a najviša dnevna temperatura neće prelaziti 21 stepen.

Nestabilno vreme i tokom sledeće nedelje

Iako se po kalendaru leto približava, vremenski uslovi pokazuju totalno drugačiju sliku.

Prema prognozi za narednih sedam dana, do srede će biti promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima, grmljavinom i dnevnom temperaturom ispod proseka za ovaj period godine.

U sredu se očekuje smanjenje oblačnosti, uz manji porast temperature i ređe pojava kratkotrajne kiše ili pljuska. Zatim uglavnom suvo i toplije, sa temperaturama oko proseka za ovo doba godine.

Da nam sledi zahlađenje potvrdio je i meteorolog Marko Čubrilo koji je naglasio da će narednih dana biti relativno hladno vreme i to posebno u ponedeljak kad će maksimumi nad velikom delom regiona ostati ispod 15 stepeni. Posledica toga može biti i sneg u delovima Srbije koji se nalaze iznad 1.000 metara nadmorske visine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)