USLOVI ZA ULAZAK U GRČKU NISU ISTI KAO RANIJE: Nasumično testiraju turiste - ali mogu i da ih vrate kući!

Novosti online

30. 05. 2021. u 14:22

NA GRANIČNOM prelazu Evzoni za sada nema gužve, vozila se u oba putna pravca zadržavaju desetak minuta, a kako tvrdi Granična policija intenzitet saobraćaja se povećava iz dana u dan, ali najveće gužve ipak očekuju od sredine idućeg meseca.

УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ НИСУ ИСТИ КАО РАНИЈЕ: Насумично тестирају туристе - али могу и да их врате кући!

Foto: EPA

Pre petnaest dana Grčka je otvorila svoju granicu sa Severnom Makedonijom i od tada su krenule organizovane turističke ture ili pojedinačna putovanja u tu zemlju.

Da bi ušli u Grčku naši državljani moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF obrazac. I na samom graničnom prelazu se nasumično testiraju putnici.

- Ukoliko je pozitivan rezultat, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana, ukoliko to ne ispoštuje plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može se vratiti i kući - kaže Petru Andreas, granična policija Grčke.

Gužve nema ni u poznatim grčkim letovalištima, ni na plažama, ni na ulicama, ali epidemijske mere se moraju poštovati. Zaštitne maske su obavezne svuda sem na plaži, u sobi ili apartmanu.

- Samo terasa, a na terasi moramo imati alkohol za svaki sto, mora dva metra da imamo - navodi Atanasijus Kavagidis, ugostitelj iz Paralije.

- Što se tiče mera ovde poštujemo ih tako što sa maskama uđemo u radnju i prođemo kroz hotel do svoje sobe, a što se tiče restorana uglavnom na terasama na otvorenom nismo koristili maske - ističe Vladimir Rilak iz Kruševca.

Prema rečima jedne turistkinje iz Srbije, iako su roditelji vakcinisani, obavezan je pi-si-ar za decu, a ta cifra je jedan dobar aranžman za celu porodicu - istakla je ona.

I turisti i domaćini očekuju popuštanje mera najvljeno za početak juna.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)