STIŽE LEK PROTIV KORONE? U treću fazu ispitivanja došao američki "molnupiravir"

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 05. 2021. u 11:00

PILULE protiv kovida mogle bi dogodine da se nađu u svetskim apotekama! Trenutno se ispituju tri leka, od kojih su dva u završnoj fazi.

СТИЖЕ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ? У трећу фазу испитивања дошао амерички молнупиравир

Foto: Z. Knežević

Prve kapsule bi mogle da dođu do korisnika već početkom 2022.

U tzv. kliničkoj fazi "tri", gde se istraživanja vrše na više od hiljadu ljudi, nalazi se lek "molnupiravir". Proizvela ga je američka farmaceutska kuća "Merk" (Merck), u partnerstvu sa biotehnološkom firmom "Ridžbek bioterapeutiks". (Ridgeback Biotherapeutics).

Kao osnova za ovaj lek uzet je projekat razvijen za lečenje običnog gripa, koji je kasnije modifikovan. Kapsule se uzimaju dva puta dnevno, tokom pet dana. Uzima se najkasnije pet dana od pojave prvih simptoma.

Francuska agencija AFP se poziva na izvore koji direktno rade na tretmanima i ističe da je prvih nekoliko desetina analiza pokazalo da virus posle pet dana ne može više da se detektuje u organizmu, dok je u grupi "placebo", odnosno onoj koja je primila "lažni lek", zaraza i dalje prisutna kod 26 odsto. Na jesen se očekuju rezultati ispitivanja na 1.450 odraslih osoba.

Drugi projekat razvija švajcarska farmaceutska kuća "Roš" (Roche), u partnerstvu s američkom firmom "Atea farmasiutikals" (Atea Pharmaceuticals). Lek se zove AT-527 i testiran je na oko 1.400 pacijenata u Evropi i Japanu, već od uzrasta od 12 godina. Za ovaj lek bi, prema najavama, dozvola trebalo da bude zatražena krajem godine, a da se u upotrebi nađem u 2022.

Postoji i treći projekat leka na kom radi "Fajzer" - PF-07321332. Za razliku od prva dva, nije adaptiran, već je naročito razvijen baš za kovid 19. Trenutno je ispitan na oko 60 odraslih ljudi, a prvi rezultati se očekuju krajem juna.

Foto: Depositphotos

Farmaceutske kuće su se do sada najviše bavile prevencijom, odnosno vakcinom koja omogućuje zaštitu od zaraze, a sada se akcenat stavlja na lečenje, što je značajno za sve one kategorije koje još nisu dobile cepivo ili pripadaju onom malom broju ljudi koji se, ipak, i pored toga, zaraze.

Lek bi se pio s vodom, u kućnim uslovima, pri pojavi prvih simptoma. Ističe se da slični antivirusni lekovi već postoje, kao, na primer, kod side ili gripa.

Na ovaj način, u kombinaciji s vakcinisanjem, omogućila bi se više nego uspešna borba protiv virusa korona.

ZA DAN NOVIH 326 ZARAŽENIH

BROJ novozaraženih virusom korona u Srbiji nastavlja da pada - juče je bilo 326 pozitivnih na 9.986 testiranih, ali je od posledica kovida preminulo 12 obolelih, dvoje više nego dan ranije. Na respiratorima je 61 pacijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas