(MAPA) UDAR NA SRPSKE CRKVE NA KOSMETU - NAPADAJU JEDNOM NEDELJNO! Ovako izgleda albanska zaštita srpske kulturne baštine

D. R. Đorđević

27. 05. 2021. u 09:57

SAMO u tri prethodna meseca, srpske crkve na Kosmetu napadnute su dvanaest puta, ili u proseku, jednom nedeljno je neka srpska svetinja bila oskrnavljena ili opljačkana.

(МАПА) УДАР НА СРПСКЕ ЦРКВЕ НА КОСМЕТУ - НАПАДАЈУ ЈЕДНОМ НЕДЕЉНО! Овако изгледа албанска заштита српске културне баштине

Foto: P. Milošević

Ovu statistiku prištinske vlasti sigurno nisu pomenule u dopisu Unesku kojim su tražile da se četiri manastira SPC skinu sa liste ugroženih spomenika.

Teško je zamisliti da su u svom zahtevu napisali da se na srpskim crkvama lome prozori, obijaju vrata, da se iz njih kradu ikone, novac, pa i građevinski materijal!

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže, za "Novosti", da u trenutku dok Priština šalje pisma Unesku i šefovima vlada širom sveta pokušavajući da predstavi takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i sigurne zone za hramove SPC, da ih realnost na terenu - demantuje:

Foto V. N.

- Od početka godine svedoci smo jednog talasa nasilja i verskog ekstremizma usmerenog na srpske crkve na KiM. Zbog toga, umesto da bilo ko i pomisli da srpske crkve skine sa Uneskove liste svetske kulturne baštine u opasnosti, bolje da razmisli kako da kazni počinioce ovih nedela i poveća bezbednost u zonama oko crkava. Do napada ne dolazi slučajno, oni su inspirisani ekstremističkom retorikom kojoj učestalo svedočimo od političara iz Prištine.

Petković ukazuje da će Srbija učiniti sve da svim raspoloživim diplomatskim kanalima i kroz saradnju sa SPC osigura bezbednost naših crkava na teritoriji pokrajine, ali i kroz saradnju sa Kforom u čijoj je nadležnosti zaštita imovine i objekata SPC jer je više nego jasno da oni koji su palili svetinje, ne mogu da ih čuvaju.

Foto: Arhiva VN

Crkva Svete Petke na KiM

Zahtev Prištine upućen Unesku odnosi se na Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku koji su na listi svetskog nasleđa koje je ugroženo. Prema oceni profesora Darka Tanaskovića, nekadašnjeg ambasadora pri Unesku, taj potez Prištine "pokazuje bezobrazluk" i cela ta priča, kako smatra, ima politički karakter:

Foto: Arhiva VN

Crkva Svete Petke poslednja bila na meti

- Iz jedne nelegalne situacije - nelegalni su kao država i nisu priznati i iz svog skandaloznog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu, pokušavaju da izdejstvuju nekakvo priznanje na međunarodnom planu i da ubede Unesko da će oni biti ti koji će voditi računa. Ovo je drugačiji pristup nego 2015. godine, kada je tzv. Kosovo bezuspešno pokušalo da postane članica Uneska i kada su doživeli fijasko. U ovom pismu stoji da taj neuspeh ne bi smeo da bude trajna kazna za Kosovo. Pokušavaju da idu drugim putem - da prethodno stvore uslove da taj njihov pokušaj dobije na kredibilitetu, da promene odnos prema našem kulturnom nasleđu, pre svega ovim spomenicima koji su u opasnosti i da se uvaži ono što stalno navode, da oni mogu jedini da čuvaju to nasleđe. To nema šansu za uspeh.

Prema oceni Tanaskovića, Srbija je u dobroj poziciji jer je kredibilitet vlasti na KiM tokom prethodnih godina toliko narušen i njima je ostala samo gola politička podrška država koje zbog svoje nemirne savesti i dalje podržavaju kriminalni režim u Prištini.

Foto: D. Dozet

Darko Tanasković

UPORNO BEŽE OD DIJALOGA

PRIŠTINA ne želi dijalog. Čim dođete do ozbiljnijih stvari, pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština, oni to ne žele. Odbijali su da se pitanje srpskog kulturnog nasleđa uključi u razgovore u Briselu, jer ih zanima samo nezavisnost "Kosova" koju bi navodno Srbija trebalo da prizna. Sad, međutim, vide da bi eventualno uvlačenje ove teme moglo da pomogne da se to zamagli - naglašava Tanasković, koji istovremeno smatra da je nemoguće da se na KiM napravi pravoslavna crkva koja ne bi bila srpska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)