BALERINE BI UMESTO PENZIJE DA PROMENE ZANIMANJE: Problemi baletskih umetnika godinama sistematski zanemarivani, a njihov status urušavan

V.N.

27. 05. 2021. u 13:21

MUKE baletskih igrača u nas - a tu su, osim onih iz ansambla Baleta Narodnog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, te novosadskog SNP, i članovi ansambala narodnih igara "Kolo" i "Venac" iz Gračanice - spadaju u sistemske probleme toliko dugo i sistematski zanemarivane, da više niko nema snage ni da (javno) ponavlja "svoju" priču, koja je najčešće i priča svih ostalih kolega.

БАЛЕРИНЕ БИ УМЕСТО ПЕНЗИЈЕ ДА ПРОМЕНЕ ЗАНИМАЊЕ: Проблеми балетских уметника годинама систематски занемаривани, а њихов статус урушаван

Foto Arhiva

Očekivanja od izmena i dopuna Zakona o kulturi su ogromna, a iščekivanje sistemskih rešenja njihovih višedecenijskih problema stalno iznova biva podstaknuto brojnim uveravanjima da se "radi na tome".

Iako su obećavana hitna, brza i efikasna rešenja, i godinu kasnije u toku je proces implementacije promena Zakona o kulturi - za koji se još ne zna kuda će naše igrače odvesti, da li će na kraju te promene slaviti ili će pak ostati uskraćeni i ogorčeni. Do tada su samo ogorčeni, pre svega zbog starog problema - starosne granice za odlazak igrača u penziju.

Veliki je broj igrača koji imaju uslove za penziju (godine života, a ne staža) ali u nju ne odlaze, najpre zbog toga što je penzija manja od plate, ali i zato što ih niko ne tera. Pre navršene te 50. ili 55. godine, iako su balerine u četrdesetim već na zalasku karijere, one niti mogu u penziju, niti za njih ima raspoloživih radnih mesta.

- Tu starosnu granicu bi hitno valjalo promeniti, nezamislivo je da balerina sama odlučuje da li će se penzionisati čak i sa 50 (55 za muškarce) kako je regulisano zakonom. U Jugoslaviji je granica bila 41 godina za žene i 43 za muškarce, i 42 se čini kao realna, prihvatljiva starosna granica - rekao nam je v. d. direktora Baleta Konstantin Kostjukov, svestan da je neophodno omogućiti im i, pre svega, prekvalifikaciju za "prirodna" radna mesta - koreografa, repetitora, pedagoga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)