SAMO DA SU NAM LEKARI BLIŽE: Srbi u Crnatovu kod Leposavića opstaju uprkos izazovima i teškoćama

D. ZEČEVIĆ

26. 05. 2021. u 10:45

NE bih mogao na drugom mestu da živim. Ovde mi je najbolje. Čak i kada sam radio u Zubinom Potoku putovao sam i pešačio nekada i satima samo da dođem u moju kuću da prespavam.

САМО ДА СУ НАМ ЛЕКАРИ БЛИЖЕ: Срби у Црнатову код Лепосавића опстају упркос изазовима и тешкоћама

Foto D. Zečević

Ovako o svom selu Crnatovo kod Leposavića govori Zoran Milosavljević. A do njegovog sela, zapravo se teško dolazi: seoskim putem od Belog Brda, penje se prema Kopaoniku, na oko 800 metara nadmorske visine. Kuća Milosavljevića je ispod puta u netaknutoj prirodi, koja im je kako kažu lek od svakodnevnih problema.

- Kada sam se 1995. iz Brzeća udala u ovo selo, bilo je mnogo naroda, i starih i mladih. Sada nas je dvadeset dvoje, od kojih šestoro dece. Imamo sve u selu, ništa nam ne nedostaje, samo da su nam lekari malo bliže - priča nam gazdarica Milovanka.

Najbliži doktor udaljen je 24 kilometra, u Leposaviću, pa u putu izgube čitav dan. Ali i na to su se, tvrde, navikli.

- Do Belog Brda udaljenog oko dva i po kilometra odlazimo uglavnom peške, a kada je lepo vreme i može da se prođe putem, idemo kolima - kaže nam Milena (23), ćerka Milosavljevića.

Ona je završila Učiteljski fakultet u Leposaviću i upisala master. Zasad pomaže roditeljima, ali se nada i poslu u Leposaviću ili okolini. I njena braća Marko (24) i Milan (25),  završila su fakultete.

- Ti đaci pešaci postanu dobri ljudi jer kao mali nauče šta je život i znaju kasnije da se suočavaju sa mnogobrojnim problemima - rekao je u poseti ovoj porodici Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, prvi zvaničnik Vlade Srbije koji je obišao ovo selo.

ZAHVALNI VUČIĆU I SRBIJI

POMOĆ države i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u obnovi i dogradnji naše kuće mnogo nam znači. I ne samo to, već i finansijska pomoć koju smo dobili zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Neizmerno smo na tome zahvalni i predsedniku i našoj Srbiji - kaže nam Milovanka Milosavljević.

Poručio je Milosavljevićima, ali i ostalim meštanima Crnatova da ostanu i da će im Srbija pomoći u tome. Podsetio je da je upravo ova porodica dogradila i obnovila kuću zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM.

- Imali smo mali prostor, ali smo zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM dogradili kuću i sada nam je znatno lakše. Živimo od poljoprivrede, imamo četiri krave, gajimo maline i, hvala bogu, imamo sve što nam je potrebno iako primam samo minimalac - kaže domaćin Zoran.

Iako se nada da će mu deca naći zaposlenje, veruje da će i oni nastaviti da žive u ovom selu gde nema žurbe i telefonskog signala, ali gde meštani stignu sve da urade. Zato se i srednjoškolke Jelena Milosavljević (18) i Suzana Tomić (19) ne žale zbog pešačenja do Belog Brda, odakle imaju prevoz do škole u Leposaviću...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)