GRADONAČELNIK OHRIDA POTVRDIO ZA "NOVOSTI": Ograda Skupštine Kraljevine Jugoslavije u Beogradu 10. juna

M. STANČIĆ

26. 05. 2021. u 08:10 >> 00:59

POSLE šest i po decenija deo nekadašnje ograde ispred zdanja Skupštine Kraljevine Jugoslavije u Beogradu, biće vraćen 10. juna iz Ohrida, specijalnim transportom, na "staro mesto" i svečano predat aktuelnom predsedniku Narodne skupštine Srbije Ivici Dačiću.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОХРИДА ПОТВРДИО ЗА НОВОСТИ: Ограда Скупштине Краљевине Југославије у Београду 10. јуна

Foto Monografija "Beograd 1940."

Ograda je na početku vladavine komunističkih vlasti, uklonjena i posebnom odlukom ugrađena u eksterijer Titove vile "Biljana" u Ohridu.

Ovo je juče, za "Novosti", potvrdio ohridski gradonačelnik Konstantin Georgievski. Sačuvani deo ograde, kako nam je rekao, je fragment dužine tri do četiri metra, koji je bio ugrađen ispred vile "Biljana" u gradu podno Samuilove tvrđave.

ODLUKA Za prenošenje ograde u Titovu vilu doneto posebno rešenje, Foto Jutjub

Povratak dela ograde koja je pre i nekoliko godina posle Drugog svetskog rata bila oko zdanja Skupštine, najavio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. On je za medije kazao da je posle 5. oktobra bila neophodna rekontrukcija delova Skupštine, a dok su traženi nacrti, pronađene su i skice ograde, za koju većina danas nije ni znala da je postojala.

- Bila je, međutim, potpuna nepoznanica gde je ograda i nije bilo lako sastaviti delove ograde jer u skupštinskoj dokumentaciji i u arhivu nije bilo mnogo dokumenata koji bi svedočili o tome. Dugi niz godina se tragalo za ogradom, pronađeni su i delovi arhivske građe. Saznalo se i da je jedan deo u Makedoniji - kazao je Dačić.

REZIDENCIJALNI OBJEKAT

U ZAŠTIĆENOJ zoni Gorica, delu ohridske "rivijere" vila "Biljana" je izgrađena kao rezidencijalni objekat bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Vila je zvanični rezidencijalni objekat predsednika države, danas Republike Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Ograda za koju su istoričari umetnosti i arhitekte tvrdili da je "očaravajuća", bila je duga oko pola kilometra, a ispred zdanja Skupštine u Beogradu postavljena je 1936. godine. Rađena je po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Konstantin Georgievski, Foto Opština Ohrid

Gradonačelnik Ohrida, Konstantin Georgievski, najavio je i da će posle svečane primopredaje ograde, u Beogradu uslediti predstavljanje turističke ponude grada podno Samuilove tvrđave.

- Dan posle svečane predaje dela nekadašnje skupštinske ograde, 11. juna, delegacija Ohrida, u kojoj će biti i direktorka Međunarodne manifestacije "Ohridsko leto" Nataša Popović, i predstavnici turističkih asocijacija Severne Makedonije i Ohrida, u srpskoj prestonici, će predstaviti ovogodišnju, najnoviju turističku ponudu najpoznatijeg turističkog centra u našoj zemlji - kazao nam je Georgievski.

Dodao je i da delegacija Ohrida s posebnim zadovoljstvom dolazi u junu u Beograd.

- Želimo da u prijateljskoj atmosferi, dostavimo deo skupštinske ograde, i istovremeno predstavimo sveukupnu ponudu Ohrida tradicionalno omiljene destinacije turista iz Srbije - kaže Georgievski.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere