IZLOŽENI METEORITI I GLAVA DŽINOVSKOG GUŠTERA: U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu pred posetiocima novi eksponati o tajnama svemira

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 03. 2022. u 10:21

PRIKAZIVANjE meteorita koji su pali na zemlju, sa mineralima od kojih su sačinjeni, kao i izlaganje lobanje džinovskog vodenog guštera koji je na zemlji živeo pre 70 miliona godina, na atraktivan način nas uvode u tajne svemira, upoznaju sa tkivom od kojeg je izgrađena naša planeta i otkrivaju početke života na njoj, što sve zajedno predstavlja zadivljujuću spoznaju sveta u kom danas živimo.

ИЗЛОЖЕНИ МЕТЕОРИТИ И ГЛАВА ЏИНОВСКОГ ГУШТЕРА: У Природњачком центру Србије у Свилајнцу пред посетиоцима нови експонати о тајнама свемира

Lobanja mosasaurusa i dimitrovgradski meteorit, Foto Z. Gligorijević

Ovako je Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture, ocenila tri nove izložbe: "Nebesko kamenje", "Mosasaurus" i "Interaktivna stena" u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.

- Za samo nekoliko godina, Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu postao je jedinstvena naučno-obrazovna institucija u Srbiji koja vredno radi na popularizaciji prirodnih nauka i širenju svesti o zaštiti prirode - zaključila je Vanušićeva.

Foto Z. Gligorijević

Direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd Slavko Spasić rekao je da s ponosom može da kaže da su "bili deo Prirodnjačkog centra, koji raste i razvija se, koji je svake godine sve lepši i bogatiji, na ponos ne samo Svilajnca, već i cele Srbije".

- Izložba "Nebesko kamenje" predstavlja jednu od najekskluzivnijih kolekcija u celom regionu, a izložba, "Mosasaurus" posebnu atrakciju, jer je izložen originalni fosil lobanje mosasaurusa - kazala je Danijela Čuknić, direktorka Prirodnjačkog centra Srbije.

Foto Z. Gligorijević

Zamenica predsednika opštine Svilajnac Dragana Radević istakla je da je Opština svih ovih godina bila veliki oslonac Prirodnjačkom centru Srbije, jer je od početka verovala da će ova ustanova biti jedna od ustanova od nacionalnog značaja, što danas i jeste, i dodala da je Ministarstvo kulture za proces digitalizacije izdvojilo više od pet miliona dinara.

Foto Z. Gligorijević

SADRŽAJI

NAJVEĆA novina je interaktivna stena čije će delove posetioci moći da dodiruju. Prošle godine je organizovana izložba virtuelne stvarnosti, otvoren je interaktivni kiosk, kao i moderna digitalna interaktivna tabla - rekla je Danijela Čuknić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a