Mitropolija crnogorsko-primorska o podmetanjima režimskih medija: SASTANCI CRKVE I OPOZICIJE - NAJGNUSNIJA LAŽ

Novosti Online/M. S.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 19:39

Митрополија црногорско-приморска о подметањима режимских медија: САСТАНЦИ ЦРКВЕ И ОПОЗИЦИЈЕ - НАЈГНУСНИЈА ЛАЖ

Foto: Z. Jovanović

Sastanci i koordinacija Crkve sa opozicijom, radi pripreme izbora su najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije, i nju ovim putem odlučno demantujemo
SASTANCI i koordinacija Crkve sa opozicijom, radi pripreme izbora su najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije, i nju ovim putem odlučno demantujemo.

Ovo je u četvrtak saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Izbori samo što nisu, političke stranke rade svoj posao, a narod je, sa Crkvom na čelu, u hramovima, kao odvajkada, ali doskora i na molitvenim litijama, tražeći promenu anticrkvenih, antievropskih i anticivilizacijskih odredbi u Zakonu o slobodi veroispovesti. Za ovakav splet okolnosti, kao Crkva Hristova, ne osećamo ni najmanju odgovornost. Pitanje antiustavnog zakona moglo se rešiti dijalogom i u skladu sa međunarodnim standardima, na naše uporno insistiranje, mnogo pre ove kampanje za izbore, čiji datum raspisivanja opet nije bio ni u interesovanju ni u nadležnosti Crkve. Vladajuća partija Demokratska partija socijalista (DPS) niti je htela istinski dijalog oko zakona, niti dovodi u pitanje održavanje izbora usred ovih vanrednih zdravstvenih okolnosti -- kažu iz Mitropolije uz konstataciju da je tema Crkve usred izbora – očigledno bio plan vladajuće strukture i njihova temeljna želja.

- Zato njihov glavni čovek već sada proglašava pobedu nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) za kraj avgusta. A da se ne radi o nekom našem komplikovanom otkriću i zaključku, biće nam jasno ako se samo setimo njihovog poslednjeg partijskog kongresa, koji je više ličio na zbor neke paracrkvene organizacije, sa ciljem stvaranja svoje autokefalne crkve, nego na skup moderne građanske partije, kakvom oni žele da je prikažu u javnosti. Međutim, sve ovo nikako ne znači da se sama Crkva bavi predizbornim stranačkim temama, kako je optužuju. To niti je bilo, niti će biti - kažu iz Mitropolije i naglašavaju da "sranke neka rade kako najbolje umeju i znaju svoj posao, kako one opozicione tako i one na vlasti".

- Ima li među političarima verujućih ljudi, i da li se oni savetuju sa svojim sveštenicima oko duhovnih tema, baš sada, u ovom prelomnom vremenu - to je uvek bila tema koja, po kanonima Crkve, spada u Svetu tajnu ispovesti i duhovne razgovore, koji se nikada ne iznose na svetlost dana! Otuda, sastanci i koordinacija Crkve sa opozicijom, radi pripreme izbora – to je najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije, i nju ovim putem odlučno demantujemo. Niti je SPC inicirala susretanja bilo kojih političkih partija na temu izbora, ili kakve god stranačke aktivnosti - kažu iz Mitropolije i naglašavajz da "po svojoj prirodi, Crkva, na čelu sa mitropolitom, u neprekidnom je dijalogu sa svakim ljudskim bićem od deteta do starca".

- Pa ako se sastanemo ponekad i sa opozicionim liderima po povodu bezakonog zakona, ne možemo se primaći broju sastanaka koje smo, na njihov zahtev, i po potrebi službe, održali sa liderima DPS, u proteklom periodu, od kada ta stranka postoji i vrši vlast u našoj zemlji. U tom smislu, ne osećamo potrebu za pravdanjem, bilo kome, a ponajmanje njima. Ali radi znanja sveukupnog građanstva, moramo i dužni smo, odvojiti laž od istine. Zato smo i izrazili spremnost za dijalog sa vlašću po pitanju Zakona do Petrovdana, upravo ne želeći da taj dijalog bude zloupotrebljen i uključen u predizbornu kampanju - kaže se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije