Evropa i dalje poziva na „SMIRIVANjE STRASTI“: Varheji - U Crnoj Gori naći mirno i EVROPSKO REŠENjE

Tanjug

19. 05. 2020. u 19:58

Европа и даље позива на „СМИРИВАЊЕ СТРАСТИ“: Вархеји - У Црној Гори наћи мирно и ЕВРОПСКО РЕШЕЊЕ

Foto: Tanjug

Oliver Varheji se tokom posete Podgorici početkom februara sastao sa predstavnicima crnogorskih vlasti i sa mitropolitom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohijem

KOMESAR za proširenje EU Oliver Varheji kaže da je bitno da se u Crnoj Gori nađe mirno i evropsko rešenje kada je reč o slobodi veroispovesti.

- Mislim da država ne može da funkcioniše bez poštovanja slobode religije - poručio je Varheji.

Tokom debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, poslanik iz redova francuskog Nacionalnog fronta Tieri Marin, pitao je komesara za proširenje o ”napadima na slobodu religije u Crnoj Gori”.

- To je trenutno problem, ali i problem koji se ponavlja. Bio sam u poseti Crnoj Gori kada je kriza eskalirala i pokušao sam da posredujem između države i crkve u nalaženju rešenja prihvatljivog za sve - rekao je Varheji.

Evropski komesar navodi da je svestan da je prilikom poslednjeg incidenta crkva, uprkos merama za zaustavljanje Kovid-19, održala službu što je država ”sankcionisala” hapšenjem sveštenika.

- Pozivam crkvu da poštuje mere uvedene za zaštitu od korona virusa jer radi se i o bezbednosti i životu vernika. Istovremno, pozivam vlasti u zemlji da i tokom Kovid-19 krize obezbede slobodu veroispovesti - poručio je Varheji.

Komesar Varheji kaže da će nastaviti svoj angažman u pokušaju da smiri situaciju i nađe evropsko rešenje za odnose države i crkve u Crnoj Gori.

Oliver Varheji se tokom posete Podgorici početkom februara sastao sa predstavnicima crnogorskih vlasti i sa mitropolitom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohijem.

- Svet vas posmatra. Ovo je važno pitanje i ja bih sve ohrabrio na dijalog i nalaženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo svima - poručio je tada Oliver Varheji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Драган КНН

19.05.2020. 20:15

Штета је већ направљена , а главни виновник без казне !

saja

20.05.2020. 02:27

Svako evropsko rješenje na Balkanu počiva na uništenju srpskog naroda.Gdje dodju evropljani nema ni mira ni sreće za srpski narod.Evropa je na Balkan dolazila u dva svjetska rata i ostavila pustoš.Evropa je čist nacizam koje je utemeljio Hitler a zapadna Evorpa to je prihvatila odmah na kraju Drguog svjetskog rata.Iz vaših usta nikada ne izlazi dobro već samo zlo.Od malog djeteta do starca.

bager

20.05.2020. 03:48

Jucer je donesena odluka u Francuskoj da je neustavna zabrana verskim zajednicama da posecuju svoje hramove ,bez obzira na Kovid-19,,,,izgleda zabrana se odnosi iskljucivo na srbe u Crnoj gori,,pa vi opet trcite u skute onima koji su vas rasparcali i nastavljaju polako da vas unitavaju .

Miki

20.05.2020. 04:50

Koji licemjeri! Neka pozovu Crnu Goru da postuje vjerske slobode koje nisu negirali ni Turci. Fuj!