Nikšićani slave OSTROŠKOG ČUDOTVORCA: Episkop Joanikije dočekan uz pozdrav – NE DAMO SVETINjE! (VIDEO)

Novosti Online/V.K.

utorak, 12. 05. 2020. u 18:19

Никшићани славе ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА: Епископ Јоаникије дочекан уз поздрав – НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ! (ВИДЕО)

Foto: V.K.

Litiju ulicama Nikšića sa više od petnaest hiljada ljudi predvode mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i episkop budimljansko nikšićki Joanikije sa sveštenstvom

SPONTANO su se okupili Nikšićani na Trgu Šaka Petrovića, podnožju Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, povodom praznika - slave grada duhovnog pokrovitelja i zaštitnika Nikšića - ostroškog Čudotvorca.

Svake godine ulicama grada kreće veličanstvena litija, jedinstvena na ovim prostorima.

Nikšićani su se sabrali uprkos merama zabrane vladinog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Dolazak episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija pozdravljen je aplauzom i povicima – „Ne damo svetinje!“


Foto: V.K.

Episkop Joanikije pred početak litije ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog rekao je da je ostroški čudotvorac blagodat za ovaj grad:

- Zbog zaraze ove godine proslavljamo ovaj praznik malo skromnije. Ali opet je sve lepo i veselo. Ima u toj skromnosti nečega uzvišenog. Tokom ovih meseci ispoštovali smo sve mere medicine. I ja sam proveo 28 dana u kućnom karantinu i pozivao narod da prihvati sve mere za zdravlje, ali smo ga istovremeno pozivali da pristupa i svetinji, a Sveti Vasilije je najveći vidar duše i tela. Mi ćemo i danas ispoštovati medicinske mere, koliko to bude moguće, i posvedočiti ljubav prema Svetom Vasiliju. Ovaj naš krsni hod je produžetak onih veličanstvenih litija - kazao je vladika Joanikije.


Foto: V.K.

Po povratku sa veličanstvene litije ispred Sabornog hrama hiljadama Nikšićana obratio se mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je uputio oštre reči na adresu aktuelne vlasti u Crnoj Gori i odnosu prema Crkvi i njenim svetinjama.

- Kakva je to vojska koja ratuje protiv Svetog Vasilija? Takva vojska nikada nije postojala u Crnoj Gori! Jer, sve one vojske crnogorske čuvale su ćivot Svetog Vasilija Ostroškog - kazao je mitropolit Amfilohije, koji je više puta prekidan uz povike „Ne damo svetinje!“.

On se osvrnuo i na odluku režima u Podgorici da prizna nezavisno Kosovo i tako svetu zemlju preda tamošnjim teroristima.

- To su najveći izdajnici u istoriji Crne Gore!


Foto: V.K.


Vladika je podsetio je da je sve više policajaca i vojnika koji dolaze kod njega na oproštenje grehova, tražeći blagoslov, jer ono što čine moraju zarad kore hleba kako bi prehranili svoje porodice.

- Ovde među nama je jedan od tih časnih policajaca Miloje Šćepanović koji nije prihvatio da ide u rat protiv Svetog Vasilija, kao i vojnik Darko Mrvaljević, dodao je mitropolit i poručio:- Narod se oslobodio od robovanja. Ova litija je iz duše naroda! Ona nije ni Amfilohijeva niti Joanikijeva ili nekih popova, nego Svetog Vasilija! Ostroški čudotvorac 350 godina isceljuje viruse opake i opasne. Iscelio je on i ovaj današnji virus!

Foto: V.K.