Ribe koje plivaju u plićaku Tamiša (ni)su bezbedne za jelo?

Š. M.

09. 07. 2020. u 22:15

Рибе које пливају у плићаку Тамиша (ни)су безбедне за јело?

Foto A. Stojković

Zbog nedostatka kiseonika ošamućena jata pribijaju uz obalu i kej tražeći kiseonik
VEĆ nekoliko dana procenat kiseonika u Tamišu je ispod minimuma za opstanak riba, pa se ošamućena jata pribijaju uz obalu i kej tražeći kiseonik, što neki građani, kako saznaju "Novosti", koriste da bi ih prikupljali. Među ribom najčešće se mogu naći som, tolstolobik, štuka i smuđ. Iako su se pojavile priče da je riba sa obale štetna po zdravlje ljudi, predsednik Opštine Pančevo Saša Pavlov ističe da rizika nema.

- Nisam upoznat sa situacijom oko nedostatka kiseonika, ali to je pojava koja se ne dešava retko - kaže on. - Mislim da građani nemaju rezloga za brigu što se tiče kvaliteta te ribe. Nivo Tamiša je opao, ali reka još nije najčistija zbog svih dešavanja prethodnih sedmica.

Sa druge strane, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Tamiš Dragan Milenković preporučuje da ribu koja dolazi do obale zbog kiseonika treba izbegavati.

- Takva riba je već počela da luči toksine, i iako živa već je u početnoj fazi truljenja i opasna je za zdravlje ljudi - tvrdi on. - Prikupljanje ošamućene ribe je kažnjivo i trebalo bi ga sankcionisati.

Tamiška voda je, ističe Milenković, toplija od 27 stepeni, a zbog izlivanja koja su pogodovala širenju vegetacije i algi, kiseonika u litru je 0,8 miligrama, dok je optimum da ga bude između dva i pet miligrama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije