Znatno opao broj mališana u prestoničkim obdaništima: U vrtiće dolazi petina upisanih

S. VIDAČKOVIĆ

09. 07. 2020. u 16:00

Знатно опао број малишана у престоничким обдаништима: У вртиће долази петина уписаних

Najmlađi su pod stalnom kontrolom vaspitačica

U sredu ih je bilo 13.008 ili samo oko 22 odsto. Gak: Nove mere ne menjaju ništa, nije ni bilo relaksacija
BROJ mališana koji su ove nedelje dolazili u prestoničke vrtiće opada, pa je tako u sredu u obdaništima bilo 13.008 dece, što je oko 22,5 odsto upisanih. Ovo je, za "Novosti", rekao gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, ističući da nema govora o prebukiranosti vrtića.

Prema njegovim rečima, beogradske predškolske ustanove zasada funkcionišu bez većih problema, koliko god je to moguće, u nimalo lakim okolnostima. Prate se preporuke Kriznog štaba i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Prošle sedmice dolazilo je između 16.500 i 17.500 dece, što je ispod 30 odsto ukupno upisanih mališana, dok maksimalna dolaznost u protekla dva meseca, koliko vrtići rade nakon ukidanja vanrednog stanja, nije prelazila 21.000 - rekao je Gak. - U julu prošle godine, prosečna dolaznost iznosila je 43,2 odsto.

Nove epidemiološke mere, ističe Gak, zasad ne menjaju ništa u radu vrtića, budući da nije bilo relaksacija. Od prvog dana rada, obdaništa su otvorena pod strogim bezbednosnim merama zaštite od širenja virusa korona. Zaposleni nose zaštitnu opremu, a u vrtiće niko sem njih, dece i jednog roditelja, ne može da uđe. Mališanima i osoblju se na ulazu meri temperatura beskontaktnim toplomerima i dezinfikuju im se ruke. Takođe, deci se često peru ruke, a igračke i površine se detaljno tretiraju dezinficijensima. Održava se propisana distanca tokom obroka i spavanja.

- Procedure su jasne i poštuju se i u slučajevima pojave korone, bilo kod zaposlenih, roditelja ili dece - kaže Gak. - Sa ovom dolaznošću moguće je sprovođenje svih predviđenih mera predostrožnosti, bez problema, a u slučaju potvrde prisustva virusa kod dece, zaposlenih i roditelja, propisi su jasni i osoblje je već "uhodano" sa njihovim sprovođenjem.

Kada Gradski zavod registruje pozitivnog na virus, obaveste se roditelji dece iz grupe, deca i zaposleni koji su bili u kontaktu idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje.


ZARAŽENIMA PLATA 100 ODSTO

ZDRAVLjE zaposlenih i dece je najvažnije, pa je potrebna maksimalna odgovornost, podvlači Gak.

- Zaposlenima smo obezbedili sve uslove i zaštitu, a u tom cilju potpisan je i aneks kolektivnog ugovora kojim smo onima koji se zaraze virusom, omogućili da na bolovanju primaju 100 odsto plate. Sve što je do nas učinićemo, oni rade veoma važan posao u ovom trenutku i moraju imati sve uslove za to.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije