U prostoru bivšeg Avala filma: Nema stanova bez seče šume, a prema planu vlasnici čuvaju samo 20 odsto zelenila!

Š. MAROVIĆ

četvrtak, 09. 07. 2020. u 14:30

У простору бившег Авала филма: Нема станова без сече шуме, а према плану власници чувају само 20 одсто зеленила!

Foto K. Mihajlović

Najava da će češki investitor poseći deo šume i na tom mestu sagraditi moderan stambeno-poslovni kompleks podigla je na noge Beograđane
POSLE više od nedelju dana od početka ranog javnog uvida u urbanizaciju 86 hektara dela Košutnjaka oko "Avala filma", negodovanje dela javnosti se razbuktava. Najava da će češki investitor poseći deo šume i na tom mestu sagraditi moderan stambeno-poslovni kompleks sa pratećim sadržajima podigla je na noge Beograđane koji strahuju da će stradati veliki deo Košutnjaka. Peticije protiv urbanizacije se uveliko potpisuju.

Investitor i vlasnik parcele, kako je "Novostima" rečeno u gradskoj upravi, tokom ranog javnog uvida, moći će da pedeset odsto površine pretvori u stambeni prostor, trideset odsto može da iskoristi kao parking ili mu nadene neku drugu namenu, a svega dvadeset odsto postojeće zelene površine da sačuva.

VREDNOST 700 MILIONA EVRA UKOLIKO bi se projekat češke firme "Sebre" realizovao, u srcu Košutnjaka biće izgrađeno oko 300.000 metara kvadratnih, dok će kancelarijski prostor zauzimati 48.000 kvadrata. Svaki objekat bi, prema najavama, imao podzemnu garažu, a vrednost investicije procenjuje se na 700 miliona evra. U planu je izgradnja osnovne škole za 600 đaka, kao i srednjoškolske ustanove koja bi mogla da primi 480 učenika.

Reporteri "Novosti" obišli su deo Košutnjaka koji je novim planom predviđen za urbanizaciju, ali i prostor nekadašnjeg jugoslovenskog i srskog filmskog magnata "Avala filma", koji je prodat češkoj firmi "Sebre". Kako smo se uverili, većina objekata je u izuzetno lošem stanju, dok se najveći izdaju raznim firmama i TV kućama. Od nekadašnjeg giganta ostala je samo slavna istorija, koja može da se povrati ukoliko češka firma uloži najavljeni iznos od preko 50 miliona evra u modernizaciju kompleksa.

Kako su istakli iz firme "Avala studios d.o.o.", društvo se aktivno uključilo u rešavanje pitanja stambenog zbrinjavanja 43 porodice koje žive više od dve decenije u neuslovnim prostorima radničkih baraka i trošnim kućama. Tako će, kažu u ovoj firmi, bivši radnici RTS, izbeglice i interno raseljena lica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije, dobiti u trajnom vlasništvu u Resniku stanove čija je vrednost oko 1,5 miliona evra.

- Moji su prebegli ih Hrvatske i živeli su u ovoj kući, a ja sam sa porodicom ovde više od deset godina - za naš list priča M. P. (58). - Uslovi za život su izuzetno loši, dok ni higijena nije na visokom nivou. Nismo još čuli da bi nam bili ponuđeni stanovi, niti je neko sa nama kontaktirao. Ukoliko bi se desilo da nas pozovu, spremni smo da saslušamo ponudu. Iskreno, odgovaralo bi nam da konačno dobijemo pristojnije uslove za život.


Peter Dajko, direktor kompanije "Sebre", je istakao da će biti sačuvano sedam hektara šume, dok će ostalo biti raskrčeno kako bi nikao kompleks u kome će živeti blizu 8.000 ljudi. On je za "Politiku" istakao da je jedina vredna šuma prekoputa "Avala filma" i da je reč o spomeniku prirode koji nema veze sa 86 hektara obuhvaćenih planom, od kojih "Avala studiosu" pripada oko 40 hektara. Takođe će, kako tvrdi, za svako posečeno stablo biti posađena nova tri na nekoj drugoj lokaciji u gradu, ne precizirajući na kojoj.

Prema ranijim najavama, filmska i televizijska studija biće podignuta na deset hektara i imaće 11.000 metara kvadratnih, ali će biti izgrađeno i 40.000 kvadrata pratećih sadržaja. U zoni "Avala filma" biće srušeni svi objekti koji su naknadno izgrađeni, a sačuvana samo studija 1 i 4 koja se sada iznajmljuju TV kućama.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

pax

09.07.2020. 17:59

Ipak je tačno da se seče. G. Ćeh može da kaže da li u Pragu ili Brnu može bilo koji investitor da dobije na ruke "plan" kojim se seče šuma i da li je investitor taj koji određuje kvalitet šume. Ovo je bruka grada Beograda da je ovakav plan stavio na uvid, jer ako je deo šume "loš" i "neodgovarajući", to ne znači da treba graditi "dom" za 8.000 ljudi već srediti prostor i osvežiti šumu. Ali ni jedna cigla nije potrebna. Čeh može da gradi kompleks na ogromnim praznim parcelama na obodu grada.

veselnik

09.07.2020. 18:50

Ako se postuju zakoni, grad i ljudi, u gornjem tekstu treba sve navedene "biće" i "će" zameniti sa "bilo bi", "moglo bi da bude", "traze da bude"... za sada su to zelje i zahtevi investitora, a ne resena i zakonom regulisana stvar!