Kartonski Isus uklonjen sa raskrsnice: Evo ko je postavio statutu raspeća na Novom Beogradu

G. NOVAKOVIĆ

petak, 22. 05. 2020. u 11:56

Картонски Исус уклоњен са раскрснице: Ево ко је поставио статуту распећа на Новом Београду

Foto D. Milovanović

Sa ukrštenog stuba na kome su postavljene saobraćajne kamere, sklonjen je razapet Isus Hrist od kartona. Iza ovog performansa, saznajemo, stoji dobro poznati umetnik

NEOBIČNA kartonska konstrukcija uznemirila je jutros stanare Novog Beograda i sve druge, koji su u ranim časovima prolazili ulicama Dr Ivana Ribara i Jurija Gagarina.

Sa ukrštenog stuba na kome su postavljene saobraćajne kamere, baš na raskršću ove dve saobraćajnice, osvanuo je razapet Isus Hrist od kartona. Iza ovog performansa, saznajemo, stoji dobro poznati umetnik Andrej Josifovski Pijanista.

Sugrađani su ostali šokirani prizorom Hrista, razapetog iznad raskrsnice, baš na mestu gde su kamere sve zabeležile. U velikim dimenzijama, od kartona, ali izdaleka se čini kao da je premazan zlatnim sprejem, stajao je okačen na stub.

- Zasada ne znamo ko stoji iza ovog incidenta - rekli su nam nezvanično inspektori, koje smo zatekli na uviđaju. - Javili su nam sugrađani rano jutros šta se dogodilo. Kamere bi trebalo da su snimile počinioce, istražujemo sve okolnosti.

Jutros oko 9.30 kartonska "statua" skinuta je sa ulične instalacije. Inspektori beogradske policije uzeli su uzorak za otkrivanje otisaka, kako bi što pre utvrdili ko stoji iza neobičnog performansa.

Kako "Novosti" saznaju, reč je o umetničkom izrazu Andreja Josifovskog, poznatijem pod pseudonimom Pijanista. On je nešto posle četiri časa izjutra, postavio na društvenoj mreži Instagram snimak donošenja kartonskog kipa, sa potpisom "nova vera".

Ubrzo, snimak je počeo da se širi među umetnikovim pratiocima i korisnicima Instagrama, a neki od njih su se zapitali kakva poruka pokušava da se pošalje ovim činom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Предраг

22.05.2020. 12:07

Па зар слику Бога на под да ставите "милицијо"?

Гиле

22.05.2020. 12:20

А што сте га склонили? Коме Исус смета? Свакакви билборди се налазе по граду а Господ Исус Христос се склања!?!

Владотимор

22.05.2020. 12:24

Зашто су се узнемирили - није им савјест чиста баш?

Деки

22.05.2020. 12:53

Држава, у којој је на најпогрднији начин верницима стављено до знања, да се ове године, по било коју цену, неће дозволити прослава Васкрса, у којој је премијер припадница лезбијске популације, у којој је министар војни некадашњи дезертер, у којој је министар здравства некадашњи пријатељ најкрволочнијег криминалног клана у новијој историји, у таквој земљи је распеће Господа Исуса Христа "узнемирујућа необична картонска конструкција, шокантна, инцидентна, статуа".Наравно да је онда порука нејасна.

Cosmin Contra

22.05.2020. 13:01

Hteo covek malo da skrene paznju na smer u kojem drustvo ide. I mene kamere sa ovakvom konstrukcijom podsecaju na krst.

Banaćanin

22.05.2020. 13:18

Dokaz da kada se religije i verske zajednice ne skidaju sa dnevnopolitičke scene, sve više haosa na ulicama. Pa sad potisti udarajte minuse.

Sima

22.05.2020. 13:50

Ali je ova kartonova statua je lepo napravljena i nacrtana. Meni se sviđa. Možda je na pogrešnom mestu? Ovo je idličan predlog za Mila i njegovog nadri popa Dedeića ,za njihovu Novu Veru bez vernika. Ovo bih im mogao biti original?Isus na kartonu. Ta njihova vera bih se mogla nazvati Nova CG -KARTONSKA VERA. Neka ovaj umetnik to što pre patentira.

Milos

22.05.2020. 15:05

Poruku moze da ojasni iz zatvora. Ocigledno da ima vremena za gluposti, pa za kaznu da ocisti par grafita po gradu pa mu nece pasti vise besmislice na pamet.

Марко Мијовић

22.05.2020. 15:18

Имамо ми стару веру, сектама је овде много дозвољено.

Dejan Stanojlovic

22.05.2020. 15:29

Poruka je ocigledna-mucenik Isus Hrist je razapet. RAZAPNIMO GRESNIKA. Takva je ta nova vera: kreativna i ekspresivna. I ovaj umetnik pijanista je bas kreativan, likivno kreativan, iako ima muzicki nadimak. Ne znam samo da li nosi naocare.

TonySoprano

22.05.2020. 22:45

sve je iskomentarisano sem najbitnije: bunt protiv kamera na koje nismo pristali i koje prate svaki naš korak.

esb-puerto@arcor.de

23.05.2020. 07:25

On treba biti postavljen na svakom glavnom trgu , u svim gradovima Srbije. Da bi mnogim sugradanima obnovio svest , jer su ljudski mnogi skrenuli sa tog puta.