KUĆNA izolacija u kojoj su se našli sugrađani stariji od 65 godina zbog virusa korona, poremetila je funkcionisanje mnogih prestoničkih višespratnica. Među upravnicima, što iz redova komšija, što profesionalnih, ima mnogo penzionera, koji sada upravljaju zgradom iz fotelje, bez mogućnosti izlaska.

Među njima je i profesionalni upravnik Ognjan Jovanović sa Savskog venca, kome je "karantin" vezao ruke za mnogobrojne poslove. Ipak, u pomoć su mu pritekle mlađe kolege, pa kada se mora na teren, odlaze oni.

- Sva sreća, pa sam uzeo samo deset zgrada za upravljanje - šaljivo odgovara Jovanović. - Dobro je da do sada nije bilo nekih većih kvarova i havarija, pa nije bilo mnogo posla. Uglavnom, pozivam stanare telefonom, i tako rešavam šta treba, jer ne mogu da izlazim iz kuće. Ovog meseca sam napunio 65 godina, tako da mi nema izlaska iz kuće.

Navikao je da je u pokretu, pa mu ova situacija teško pada. A umesto da rešava komšijske probleme, sada mora da čeka da mu drugi idu u nabavku. Vreme kako kaže, prekraćuje čitanjem, televizijom, ali i radom od kuće.

I u Udruženju profesionalnih upravnika Beograda ima pet licenciranih upravnika starijih od 65 godina. Njima je dovoljno da pisanu saglasnost daju nekom od mlađih kolega koji preuzmu njihov posao.

- U redovnim uslovima, kada upravnik ode na odmor, razboli se ili je zbog nečeg drugog sprečen da radi, potrebno je punomoćje overeno kod notara - kaže Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja. - Sada je dovoljno samo na papiru da drugome poveri njegov posao jer je vanredno stanje.

KOMŠIJE

STANARI mnogih prestoničkih zgrada nisu čekali na volonterske servise opština, pa su u zgradi oformili svoje komšijske. Tako mlađi susedi, umesto starijih, idu u nabavku i šetaju ljubimce.