BELI oblak dima zaustavio je oko 14.30 nakratko saobraćaj kod uključenja na auto-put Beograd - Niš. Amonijak koji je, zbog popuštanja ventila, iscurio iz fabrike BIP, izazvao je pravu pometnju među građanima, koji su u tom trenutku prolazili pored nekadašnje beogradske pivare. Gušenje, suzenje očiju, kašalj i povraćanje isteralo ih je iz automobila.

Na sreću, povređenih nije bilo, a kako nam je potvrđeno u Hitnoj pomoći desetak građana je preventivno prevezeno na Vojnomedicinsku akademiju, kako bi se potvrdilo da nije bilo trovanja. Iako je brzo sprečeno dalje curenje opasne materije, vatrogasci koje smo zatekli na mestu incidenta rekli su nam da je natopljena zemlja, pa je potrebno da prođe izvesno vreme da štetne materije ispare. Zbog toga, ni građanima, koji su istrčali iz svojih automobila, nije bilo dozvoljeno da se vrate i preuzmu vozila.

PRIMLjENI NA VMA VMA je saopštio da je, usled izlaganja građana toksičnom gasu, kod njih primljeno 18 pacijenata i da su svi u dobrom opštem stanju. Nakon zbrinjavanja u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja, njih 13 je pušteno kući, a petoro je zadržano na kliničkom lečenju zbog dalje opservacije navedenih tegoba.

- Kako sam skrenula, auto se našao u velikom belom oblaku - priča nam Ljiljana Nikolić, koja je prolazila pored BIP u trenutku incidenta. - Ljudi su istrčavali iz automobila, kašljali, držali ruke na ustima, bilo je i onih koji su povraćali i padali u nesvest. Izašla sam i počela da trčim travnatom stazom pored auto-puta. Pekle su me oči, kašljala sam. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, pregledali su me i rekli da nema potrebe da idem u bolnicu.

U pogrešnom trenutku na pogrešnom mestu našao se i Ljubinko Šašić. Kaže da je prvi put doživeo takvo gušenje i stezanje u grlu. Izleteo je iz automobila i pretrčao na drugu stranu auto-puta, kako bi otišao što dalje. I on je pregledan, ali nije bilo znakova trovanja. Na "meti" štetnog gasa bili su i mladi fudbaleri Grafičara koji su krenuli na utakmicu.



Na lisu mesta su vatrogasci i policija.


- Bili smo u autobusu kada je počeo da kulja beli dim iz pivare i da nas štipa za oči - priča Saša J., vozač "In trevela". - Vozila su prolazila, saobraćaj nije bio zaustavljen. Policija je pobegla u rikvrec. Nisam mogao napred da krenem, jer je već bilo autmobila koji su se zaustavili, a ni nazad. Rekao sam fudbalerima: "Bežite". Oni su me poslušali i istrčali. Padali su, nekima je baš bilo loše. Oprema, telefoni i ostale stvari sve im je ostalo u autobusu. Bilo je jezivo.

Sugrađani, čija su vozila "ostala" zarobljena, zamolili su vatrogasce da im donesu neophodne stvari, a po svoje automobile su se vratili kada je sve bilo bezbedno.