PROTEKLE nedelje u Beogradu je registrovano 11.750 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za 28,6 odsto manje u odnosu na prethodnu nedelju. Smanjen je i broj obolelih od gripa,a lekari u domovima zdravlja evidentirali su 416 obolenja sličnih gripu, što je dva puta manje u odnosu na nedelju dana ranije.

Najveći broj obolelih i od akutnih resiratornih infekcija i od oboljenja sličnih gripu je u uzrastu od 20 do 64 godine, odnosno oko 40 odsto. Dok je među omladinom uzrasta od pet do 19 godina zabeleženo oko 26 odsto obolelih.

Pročitajte još - Epidemija gripa u Beogradu: Porast broja obolelih

- Već drugu nedelju beležimo pad broja obolelih, a zimski raspust je usporio aktivnosti gripa - saopštila je epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje. - Očekujemo da će i u narednom periodu broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu biti u padu.

Na teritoriji Beograda aktivnost virusa gripa trenutno je na niskom nivou. U "cirkulaciji" su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini - A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.