UPRKOS subvencijama koje će uskoro dobiti za kupovinu novih vozila, svakodnevnim kontrolama, i jakoj konkurenciji u liku CarGo, taksisti i dalje varaju i Beograđane i turiste. Iako društvene mreže vrve od primera prevare, prema informacijama Komunalne milicije, prošle godine primljeno je samo 88 prijava građana u vezi sa obavljanjem taksi delatnosti.

Redakciji "Novosti" javila se sugrađanka Danijela M., koja se taksijem vozi često, i to na istoj relaciji, od Trga Nikole Pašića do Bloka 22. Ta vožnja košta 500 dinara.

- Godinama se vozim na istoj ruti i "poludim" kada mi taksista kaže drugu cenu. A to mi se u poslednjih mesec dana dogodilo tri puta. I sve su to bili taksisti sa urednim tablama. Jedan mi je tražio 700 dinara, drugi 800, a treći 650. I nijedan put taksimetar nije duže radio zbog gužve, niti sam se vozila noću. Čim kažem da ne mogu da me prevare, kao i da će da dobiju 500 dinara i ni dinar više ako neće da ih prijavim, prihvate novac bez pogovora i nastave dalje. Iznerviram se zbog bahatosti i zaboravim da slikam tablice, odnosno broj vozila - navodi sagovornica "Novosti".

BROJEVI ZA PRITUŽBE PRIJAVE na rad taksista mogu se uputiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije putem fiksne telefonije na broj 0800/110-011, koji je otvoren 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika. Prijave sa mobilne mreže upućuju se na telefon 011-309-0007.

Njen primer nije usamljen. Beograđani negoduju i zbog činjenice što je kažnjavanje ovakve bahatosti zavisi isključivo od njih. Građani su ti koji bi trebalo da slikaju broj tablica i pošalju prijavu.

Iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije navode da su tokom 2019. godine evidentirane 1.074 kontrole u vezi sa obavljanjem taksi delatnosti na teritoriji grada Beograda.

- Primljeno je ukupno 88 prijava građana u vezi sa obavljanjem taksi delatnosti i izvršeno 986 samostalnih postupanja, odnosno kontrola. Prilikom navedenih kontrola, izdato je 849 prekršajnih naloga, izvršeno je 115 prosleđenja nadležnom organu radi preduzimanja mera iz okvira njegove nadležnosti, privremeno je oduzeto 119 vozila i podneto je 111 zahteva sudiji za prekršaje - navode iz Komunalne milicije.

Odgovore na pitanja o prijavama u vezi sa taksistima iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, odnosno saobraćajnih inspektora, "Novosti" nisu dobile.