NADLEŽNI iz JKP "Zelenilo-Beograd" u toku ove godine preurediće 29 dečjih igrališta, napraviti devet novih teretana na otvorenom i izgraditi tri nova igrališta. U planu je i sanacija 22 zelene površine, kao i sadnja novih 6.500 stabala i oko 800.000 cvetnih sadnica u prolećnim i jesenjim danima.

Deo baze preduzeća gde su smešteni transport i mehanizacija u sredu je obišao i gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. U razgovoru sa zaposlenima on je podsetio da je prošle godine prvi put usvojen Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.

- Zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a planom je predviđeno da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto - rekao je gradonačelnik. - Prošle godine "Zelenilo" je kupilo i sedam električnih vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, a od ukupne mehanizacije koju poseduju samo devet odsto nije u radnom pogonu.

Pročitajte još - Sade 100 stabala u Košutnjaku

Svakako, jedan od najzahtevnijih projekata na kojem radnici "Zelenila" trenutno rade jeste rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenas na Novom Beogradu i sanacija park-šume Šumice. Do kraja godine planirana je i popravka pešačkih staza u Parku vojvode Petra Bojovića na Vračaru, kao i održavanje javne zelene površine parka "Lep izgled" na Mostarskoj petlji.

- Što se međublokovskih prostora tiče, biće uređeno dečje igralište u Ulici Olge Alkalaj na Zvezdari, gde će biti napravljen i sportski teren - kažu nadležni iz "Zelenila", za "Novosti". - U naselju Kanarevo brdo biće sanirano dečje igralište, dok je u Vespučijevoj ulici na Novom Beogradu u planu sanacija sportskog i fitnes terena i dečjeg igrališta.

U Bloku 23 i u Ulici Stjepana Supanca u Železniku planirana je rekonstrukcija igrališta i pešačkih staza.

PRIRODNA DOBRA

ZAŠTIĆENA prirodna dobra Bajfordova i Zvezdarska šuma, kao i pojedinačna zaštićena stabla, poverena su na staranje radnicima JKP "Zelenilo-Beograd" kako bi se popravilo njihovo stanje, a radiće se po programima koje je sačinio Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Odluka je predložena u novom programu poslovanja preduzeća za tekuću godinu.