Pravoslavni vernici na rekama obeležavaju Bogojavljenje: Sve spremno za plivanje do časnog krsta

S. V.

18. 01. 2020. u 07:14

U subotu u podne, na ušću Save u Dunav kod Kule Nebojša, prvo će zaplivati vernici u organizaciji Kraljevskog reda vitezova

Православни верници на рекама обележавају Богојављење: Све спремно за пливање до часног крста

Staze su duge 33 metra Foto: Z. Jovanović

OBELEŽAVANJE velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja biće tradicionalno organizvano plivanjem za časni krst, na nekoliko lokacija u Beogradu. Plivači će snage odmeriti na prestoničkim rekama i jezerima, na stazi dugoj 33 metra.

U subotu u podne, na ušću Save u Dunav kod Kule Nebojša, prvo će zaplivati vernici u organizaciji Kraljevskog reda vitezova. Svečanom nadmetanju u vodi prethodiće liturgija u Crvki Ružici na Kalemegdanu, posle čega će u 11.30 časova biti upriličen prigodan kulturno-umetnički program. Obučeni u jedinstvene viteške odore, plivači će se spustiti niz tvrđavu sve do reke, gde u 12.00 časova počinje trka, koja neće imati takmičarski karakter, već će svi plivači zajedno izneti krst iz vode.

Osnovci iz 51 beogradske škole u 10.00 časova plivaće na bazenu "Tašmajdan", treću godinu zaredom.

Od obale do časnog krsta plivači širom Beograda i regiona moraće da plivaju simbolična 33 metra za Hristove 33 godine života.

Patrijarh srpski Irinej, kako je najavljeno, prisustvovaće u nedelju 23. bogojavljenskoj trci na Keju oslobođenja u Zemunu. Ovogodišnji praznik u ovoj beogradskoj opštini biće posvećen junacima sa Košara. Nadmetanje počinje u 12.00.

Istovremeno, vernici će zaplivati i na Adi Ciganliji, a pola sata pre starta na svečanom splavu kod centralnih tribina održaće se tradicionalna "Molitva na jezeru".

Obrenovčani će za krst plivati na jezeru Zabrežje kod kajak-kanu kluba, a Lazarevčani na jezeru Očaga u 11.00 časova. U isto vreme, Surčinci će se takmičiti u Bečmenskom jezeru. Plivaće se i na Dunavskom keju u Grockoj.


BESPLATNO U KULU

VITEŠKO plivanje kod Kule Nebojša na Dorćolu ove godine održava se peti put. Kako je saopšteno iz JP "Beogradska tvrđava", tokom današnjeg dana ulaz u kulu biće besplatan za posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije