KOMUNALNI inspektori će, posle Božića, krenuti u kontrolu da li trgovci poštuju odluku o zabrani koršćenja plastičnih kesa, ali neće pisati kazne. Tokom januara, inspektori će prekršioce samo upozoravati, neće ih kažnjavati, jer kako ističu nadležni, cilj je da se odluka poštuje, a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne.

Maloprodajni objekti za koje bude utvrđeno da i dalje koriste plastične kese, biće češće predmet kontrole, a njihova imena i adrese redovno će biti objavljivani kako bi građani znali ko ne poštuje odluku koja je u interesu svih Beograđana i očuvanja životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ - Na kasama samo biorazgradive kese

Od 8. januara na "meti" će se naći pijace, maloprodajni objekti, kako trgovinskih lanaca tako i pojedinačni, a posebno piljare, na koje su se tokom prvih dana 2020. godine građani žalili da ne poštuju odluku.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da kupcima ponude cegere, papirne ili biorazgradive kese.

Prema izveštajima sa terena, većina trgovaca počela je sa primenom Odluke ali nažalost postoje i oni koji misle da mogu da rade po starom. Kazna za upotrebu plastičnih kesa za preduzeće je 150.000 dinara, za odgovorno lice 25.000, koliko iznosi i za pojedinca.