Stare zidine u novom ruhu: Obnavljaju se zdanja na Beogradskoj tvrđavi

S. VIDAČKOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

sreda, 04. 12. 2019. u 15:51

Старе зидине у новом руху: Обнављају се здања на Београдској тврђави

Vidin kapija / Foto K. Mihajlović

Beogradska tvrđava, najatraktivnija lokacija glavnog grada, uveliko se rekonstruiše i restaurira, što je neophodno kako bi se ona našla pod zaštitom UNESKO

OČUVANjE kulturno-istorijskog nasleđa jedan je od prioriteta gradske vlasti. Kompleks Beogradske tvrđave, jedne od najstarijih i najatraktivnijih lokacija u prestonici uveliko se sređuje i vraća mu se stari sjaj. Restauracija i konzervacija svakog dela Kalemegdana neophodni su koraci kako bi se Tvrđava našla pod zaštitom UNESKO.

"POBEDNIK"

Poslednja u nizu sanacija, a svakako jedna od najzahtevnijih i najurgentnijih bila je intervencija na skidanju simbola Beograda, spomenika "Pobednik" sa Kalemegdana i odnošenje na restauraciju u Smederevo.

Za 91 godinu otkako je postavljen nikad se ništa značajnije nije radilo. S vremenom, bronzana skulptura pretrpela je velika oštećenja od vremenskih neprilika i gelera, pocrnela je i samo delimično sačuvala zelenkastu patinu. Kako je najavljeno, osim estetskih popravki, spomenik će biti dodatno ojačan, jer se do rekonstrukcije držao samo na devet šrafova na 17 metara visine.

Umiveni "Pobednik" biće vraćen na staro mesto tokom proleća. Kompletno je i uređen plato kod "Pobednika", a sanirano je ukupno oko 1.300 kvadrata.

VELIKO STEPENIŠTE

VELIKO stepenište u potpunosti je rekonstruisano ove godine, a obnovljena su gazišta i ograda stepeništa koji su godinama u katastrofalnom stanju. Umesto mermera sa Brača, postavljen je novi, crnogorski mermer iz Danilovgrada, a "umivene" stubiće sada krase žardinjere koje su bile na originalnom stepeništu iz 1921. godine.

Ugovorena vrednost radova za sanaciju Velikog stepeništa je 14.450.521 dinar. Druga faza obnove obuhvatiće prostor od Savskog šetališta ka ravelinu Kralj kapije. Ovim radovima biće saniran zid vidikovca, urađena statička sanacija, čišćenje kamenih ograda, kao i restauracija u prostoru oko stepeništa. U planu je projektovanje novog funkcionalnog stepeništa koje će povezivati plato kod vidikovca sa stazom ispod.


PROČITAJTE JOŠ: Turnir posvećen nastradalim vatrogascima: Fudbal i druženje za sećanje

MALO STEPENIŠTE

Tokom 2018. godine rekonstruisano je i Malo stepenište, a tom prilikom, vraćena mu je prvobitna originalna forma i geometrija, jer je donji deo decenijama bio zatrpan i to između 50 i 80 centimetara. Zbog toga je urađena i denivelacija trotoara. Nadležni su se potrudili da ovom spomeniku sa česmom na obodu Beogradske tvrđave sačuvaju sve originalne delove.

Kameni blokovi su učvršćeni, a oštećeni delovi su zamenjeni. Takođe, blokovi su zamenjeni kamenum kersantitom iz ripanjskog kamenoloma, odakle je uzet i originalni kamen za gradnju Malog stepeništa. Obnova je koštala 17 miliona dinara.

KAPIJE

GODINAMA dotrajali i oštećeni bedemi Zindan i Despotove kapije, kao i polubastion 3. istočnog fronta Beogradske tvrđave, konačno su sanirani. Despotova kapija građena je u 15. veku u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića i bila je glavni ulaz u Gornji grad. Današnji stubovi kao i most nisu originalni i plod su rekonstrukcije rađene u periodu od 1936. do 1937. godine. U tom periodu sanirana su i oštećenja nastala bombardovanjem 1915. godine. Donji deo kapije je sačuvan u originalnom obliku.

Vidin-kapija, na ulazu u Donji grad na Kalemegdanu, biće rekonstruisana. Projektom se predviđa restauracija i konzervacija sa bočnim prostorijama i kompleksom kazamata. Kazamati će biti u funkciji višenamenskog prostora za povremeno ili stalno izlaganje.

U 2019. godini je u poptunosti saniran most ispred Sahat kapije. U planu je projekat sanacije još tri mosta: ispred Zindan, Despotove i Karđorđeve kapije.


PROČITAJTE JOŠ: Gradonačelnik Radojičić: Sa novim nabavkama autobusa bliže smo rešavanju problema javnog prevoza u Beogradu

ZAHVALNOST FRANCUSKOJ

SPOMENIK zahvalnosti Francuskoj kompletno je rekonstruisan tokom prošle godine, a projekat je uradio Zavod za zaštitu spomenika. Zbog velikih oštećenja, koja je delo izvajano u bronzi imalo, jer je stopalo spomenika počelo da puca, a delovi bronze da se ljuspaju, rekonstrukcija je bila neophodna.

Obnovljen je združenim snagama Francuske i Srbije, a svečano otvkriven u novom sjaju tokom nedavne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije