Metro nam je najvažniji zadatak: Gradski urbanista Marko Stojčić o razvoju grada

Arhitekta Marko Stojčić, gradski urbanista

sreda, 04. 12. 2019. u 11:54

Метро нам је најважнији задатак: Градски урбаниста Марко Стојчић о развоју града

Marko Stojčić / Foto Beoinfo

Arhitekta Marko Stojčić, gradski urbanista: Razvoj grada je poput evolucije organizma. Osim obezbeđenja kvalitetnijeg masovnog prevoza, "podzemna" transformiše život

KROZ istoriju arhitekture i urbanizma, u procesu stvaranja i razvoja gradova, često su se prožimale ideje o oponašanju fizionomije i funkcije ljudskog tela kao organizma koji savršeno funkcioniše i ima optimalan broj funkcionalnih elemenata, ni manje ni više, kako bi funkcionisao.

U godinama u kojima živimo svedoci smo ali i učesnici ubrzanog razvoja grada Beograda u svim segmentima. To se može prevesti i na jezik biologije kao - evolucija organizma, u ovom slučaju grada. Veoma je važno u tom razvoju uskladiti procenat učešća svih sastavnih delova sistema kako se ne bi narušila ravnoteža u kojoj taj sistem može nesmetano da funkcioniše.


PROČITAJTE JOŠ: Uvodi se red među dostavljače: Dve kazne za 15 minuta zbog nepropisnog parkiranja

Stanovnicima treba omogućiti ono zbog čega su i deo tog mehanizma, a to je visok kvalitet života u svim sferama, a posebno socijalne sigurnosti i pripadnosti. Podela prema psihologu Abrahamu Maslovu koja ima svoje uporište i u urbanizmu je: mogućnost rada i produktivnost kroz siguran posao i raspoloživost sredstava, sopstvena bezbednost kroz sisteme protiv nasilja, zdravstvena sigurnost kroz sisteme zaštite, mogućnosti rekreacije i vođenja zdravog načina života, mogućnost ostvarivanja intelektualnih potreba kroz kulturne sadržaje i mogućnost zabave i odmora.

Uskladiti sve ove zahteve nije jednostavno, i to naročito u gradovima koji se ubrzano razvijaju, kao što je to slučaj sa Beogradom. Ono što postizanje idealnog odnosa svega pomenutog nosi sa sobom jesu i promene navika stanovništva. Stanovništvo, kao svest organizma u evoluciji, mora biti aktivan učesnik razvojnih promena kako bi rezultat bio sveobuhvatan i u krajnjoj liniji uspešan.

Trenutno su u pripremi za realizaciju upravo ti nedostajući elementi.

U poslednje vreme realizovan je veliki broj projekata koji su pre svega obezbedili visoki nivo ponude javnih i rekreativnih prostora. Taj segment je osnov za dalji razvoj grada budući da je proširenje pešačkih zona, izgradnja biciklističkih koridora i ozelenjavanje grada obavezna mera za stvaranje zdravijeg i lepšeg grada sa jedne strane, dok sa druge strane direktno utiče na kvalitet života kako lokalnih zajednica u okruženju oko same zone rekonstrukcije, tako i svih građana Beograda.

Uvođenje jedine moguće hijerarhije u saobraćaju prema kojoj prvenstvo ima pešak, zatim sledi biciklista, pa nakon toga javni prevoz kao najpoželjniji vid motornog transporta u gradu, pa tek nakon toga putnički automobil, ima najvažniju ulogu u oslobađanju prostora koje zauzimaju automobili, a pripadaju pešacima. Iz ovoga sledi da je projekat izgradnje metro sistema, koji smo započeli, sledeći najvažniji projekat za grad. Njegova uloga je prvenstveno da obezbedi kvalitetniji masovni prevoz ali sa druge strane imaće i veoma važnu ulogu u transformaciji urbanog tkiva na površini, koja podrazumeva izgradnju nedostajućih sadržaja i formiranje sekundarnih gradskih centara koji će se razvijati duž trase metroa.

U novijoj istoriji smo imali više od dve decenije stagnacije i diskontinuiteta u razvoju grada, što je rezultiralo gomilanjem savremenih, ali i primordijalnih potreba građana, koje je u malom vremenskom periodu neophodno razrešiti. Za nas, koji učestvujemo u preobražaju grada, sa jedne strane, to je težak zadatak, ali sa druge, značajna satisfakcija.

Osim trajnih vrednosti koje će ostati Beograđanima i onima koji posećuju Beograd, veliki intenzitet realizacije projekata treba da pomogne da arhitektonska i druge komplementarne struke ponovo postanu značajne i svetski priznate i to pre svega zbog iskustva i rezultata domaćih autora i inženjera stečenih u sopstvenom gradu na projektima koje pre svega finansiraju Grad Beograd i Republika Srbija.


PROČITAJTE JOŠ: Vesić i sin Đorđa Balaševića potpisali: U Beogradu spektakularni "Megdan 21. veka"

KAO SLAGALICA

SVOJIM završetkom svaki od budućih gradskih projekata će u svom segmentu pomoći da se za više koraka unapredi urbana sredina grada Beograda i podigne opšti nivo uređenosti i osnovnih funkcija neophodnih za funkcionisanje dvomilionskog grada.


SINERGIJA GRAĐANA

U GODINAMA koje su pred nama imamo puno razloga za optimizam, neophodna nam je sinergija svih građana Beograda kako bismo uradili veoma važne stvari koje će zaustaviti generacije koje odlaze iz Beograda i omogućili im da svoju energiju i znanje ostave gradu koji najviše vole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije