Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Otvorena manifestacija Ti možeš

A. V. V./ A.Z.K.

03. 12. 2019. u 17:56

Међународни дан особа са инвалидитетом: Отворена манифестација Ти можеш

Foto: Beoinfo

Najavljeno je da će grad Beograd i tokom naredne godine nastaviti da vodi brigu o osobama sa invaliditetom

GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je u utorak manifestaciju "Ti možeš", povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, za učenike škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju u Malom pozorištu "Duško Radović".

- Prisustvujemo divnoj prodajnoj izložbi koju su priredila ova deca i pozivam sve Beograđane da kupe ukrase i druge ručno izrađene predmete koji će ulepšati prostor i nadolazeće praznike - rekao je prvi čovek grada.

Pročitajte još - Deca sa smetnjama u razvoju čekaju zubara - mesecima

Radojičić je istakao da u ovom trenutku postoje lični pratioci za 435 dece, kao i da 67 osoba koristi usluge personalnog asistenta. Uveden je i dnevni boravak za 600 dece u 15 dnevnih boravaka, kao i da je jedna od novih usluga u gradu i "Predah smeštaj", kojom je porodicama omogućeno da decu sa smetnjama u razvoju smeste do 40 dana godišnje u ovoj ustanovi.

VEĆA SREDSTVA ZA OSOBE A INVALIDITETOM

POVODOM obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditeteom, u utorak je u Skupštini grada, održana konferencija na kojoj je najavljeno da će grad Beograd i tokom naredne godine nastaviti da vodi brigu o osobama sa invaliditetom.

Tokom prethodne tri i po godine postavljeno je 300 rampi i 12 rukohvata kroz program "Beograd bez barijera", naglasio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je takođe rekao da je važno da uradimo sve kao društvo, kako bi se osobe sa invaliditetom osećale prihvaćeno.

Foto Beoinfo

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, naglasila je da će Budžet grada Beograda u 2020. godini, kada je u pitanju socijalna zaštita, biti veći za 140 miliona dinara, što znači više izdvojenih sredstava za projekte i udruženja osoba sa invaliditetom.

Na konferenciji je bila i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović, koja se zahvalila čelnicima grada jer podržavaju sve procese unapređenja života ove grupe građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije