Nakon što je topola pala na dom porodice Kosovac, seku drugo rizično stablo: Nadležni objasnili zašto kasne

S. V. - S. B. M.

03. 12. 2019. u 07:15

Након што је топола пала на дом породице Косовац, секу друго ризично стабло: Надлежни објаснили зашто касне

Foto: Z. Jovanović

Posle incidenta na Slanačkom putu, uskoro će biti uklonjeno rizično stablo

KOMUNALNI inspektori doneli su odluku da drugo stablo topole na Slanačkom putu u opštini Palilula bude posečeno, posle incidenta koji se dogodio 23. novembra, kada je košava srušila drvo visoko 30 metara na krov kuće porodice Kosovac. Na rešenje se čekalo desetak dana, iako je zemljište na kojem su bile obe topole u nadležnosti Grada, odnosno Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Kako su nam rekli u Sekretarijatu za komunalne poslove, uklanjanje drveća sa javnih površina odobrava se na osnovu mišljenja opštinske stručne komisije.

Pročitajte još: Umalo tragedija zbog nemara: Drvo palo na dom na Paliluli, ukućani godinama upozoravali nadležne (FOTO)


Bez obzira na to u čijem je vlasništvu površina na kojoj se nalazi rizično stablo, bez zvaničnog zahteva za uklanjanje drveta, neće biti ni intervencije komunalnih službi. Osim kada je reč o hitnim slučajevima. Zbog toga je kasnila intervencija na Slanačkom putu, jer, kako objašnjavaju u gradskoj upravi, sa ove adrese nije bilo nikakvih prijava za seču drveća ni pre nemilog događaja.

- Zbog toga komisija nije izlazila na teren - rekli su u gradskoj upravi. - U okviru Sekretarijata formirana je komisija za uklanjanje stabala ili njihovih delova. Na zahtev zainteresovanih stalna komisija izlazi na lokaciju kako bi donela stručno mišljenje koje je neophodno za uklanjanje drveća, sem u slučajevima kada su stabla na privatnoj svojini.

OPŠTINSKA INSPEKCIJA

UKOLIKO se proverom utvrdi da drvo koje preti da ugrozi bezbednost sugrađana nije u Programu redovnog održavanja JKP "Zelenilo", zainteresovani će od ovog komunalnog preduzeća dobiti uputstva za dalje korake. Za površine gde nije jasno ko je korisnik ili vlasnik, građani se mogu obratiti opštinskoj komunalnoj inspekciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije