Đakonije sa svih meridijana: Održan diplomatski bazar na Sajmu

S. VIDAČKOVIĆ

02. 12. 2019. u 09:29

Ђаконије са свих меридијана: Одржан дипломатски базар на Сајму

Đakonije sa trpeza od Australije do Amerike / Foto V. Danilov

Tradicionalni dobrotvorni diplomatski bazar na Sajmu okupio je veliki broj radoznalih građana. Posetioci uživali u igrama i pesmama raznih zemalja

MIRISI, muzika i jela sa sve četiri strane sveta ispunili su u nedelju Halu 2 na Beogradskom sajmu, gde je, u organizaciji Međunarodnog kluba žena, održan Humanitarni diplomatski bazar. Posetioci su mogli da probaju i kupe neobična jela, pića i uživaju u šarenilu od Australije do Amerike.

Na štandu Meksika, između sombrera, nudila se torta od šargarepe. Kuvajćani su kao glavno jelo pripremili pirinač sa jagnjetinom, dok su za desert služili slatke krofne prelivene šećernim sirupom i ukusom šafrana. Beograđani su razgledali iranske ćilime, te tanjire i vaze ukrašene ornamentima.

- Oduševila sam se prženim rezancima i pilećom supom sa kokosom koju sam probala ispod zastave Mjanmara - rekla nam je Olga R. - Mnogo mi se dopala i ponuda Kine, a pogotovo njihov porcelan, lepeze i jastuci ukrašeni dalekoistočnjačkim motivima. Ponuda je bogatija nego prošle godine, zaista može svašta da se proba i kupi.


PROČITAJTE JOŠ: Gradonačelnik Radojičić: Sa novim nabavkama autobusa bliže smo rešavanju problema javnog prevoza u Beogradu

Najšareniji kutak bio je onaj koji je uredila Ambasada Indonezije, gde se mogla probati supa sa nudlama i pazariti tradicionalna odeća. Austrijanci su nudili čokoladne kolače i štrudle, dok su Amerikanci na bazar došli u prazničnom raspoloženju. Na njihovom štandu mogli su se kupiti mafini i tradicionalne pite od jabuke, a slatkiši su bili upakovani u prazničnim omotima.

Grickala se crnogorska pršuta i pilo češko pivo. Bio je organizovan muzičko-plesni program, gde su kulturno-umetnička društva iz raznih zemalja predstavili svoje tradicionalne igre. Posle nastupa gostiju, na scenu su izašli domaćini, te su igrali kolo i otpevali "Igrale se delije".


 

DONACIJE

SAV novac koji je u nedelju prikupljen od prodaje hrane, pića, odeće, suvenira na dobrotvornom bazaru biće doniran onima kojima je pomoć najpotrebnija. Sredstva se uplaćuju za potrebe organizacija i projekata u oblasti civilnog društva u Srbiji, kao i pomoć grupama sa margine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije