Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas trilateralni sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem. Nakon sastanka, Zoran Radojičić je rekao da izuzetno ceni rad gradonačelnika Novog Sada i gradonačelnika Banjaluke, koji na jedan odmeren i principijelan način vode politiku na dobrobit svojih građana.


Na ovom trilateralnom sastanku razgovarali smo o temama koje su interesantne za sva tri grada, razmenili iskustva i napravili plan o budućoj saradnji. Pričali smo o ekologiji, jer sva tri grada imaju slične probleme. Svi radimo na izradi akcionih planova „zelenih” gradova i poredeći te planove, videćemo dokle smo stigli, jedni u odnosu na druge, ali i na svet – istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je upoznao goste sa kandidaturom Beograda za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. godine.


On je dodao i da je jedna od tema razgovora bila budžet i, kako je naglasio, složili su se da svi imaju znatno veće budžete, što je doprinos Republike Srbije i Republike Srpske, kao i da nikad budžeti tri grada nisu bili veći.


Važno je da građani Banjaluke, Novog Sada i Beograda osete to. Osim velikih infrastrukturnih projekata, koji na indirektan način utiču na kvalitet života, moramo voditi računa o svakom pojedincu – rekao je Zoran Radojičić.


On je dodao da su razgovarali i o kulturnoj saradnji, predstojećim praznicima i gradskoj organizaciji proslave u sva tri grada.


Ovu saradnju naša tri grada moramo da nastavimo i na svakom od sledećih sastanaka možemo da definišemo po jednu temu o kojoj ćemo pričati. Već smo definisali i termine i teme, a to su, s jedne strane, veliki infrastrukturni projekti, kako bismo jedni drugima dali sugestije i savete, a s druge kulturna i brojni drugi oblici saradnje. Jedan od novih sastanaka u Beogradu biće posvećen i unapređenju naših gradova u ekološkom smislu – istakao je gradonačelnik Beograda.
Miloš Vučević je zahvalio gradonačelniku Beograda na inicijativi za današnji susret i izrazio uverenje da će se i svi naredni sastanci ticati poboljšanja i uticaja na kvalitet života građana.


Naredni sastanak biće početkom sledeće godine u Novom Sadu, kada će dominirati teme iz oblasti kulture. Svi smo otvoreni i spremni da podelimo i dobra i loša iskustva. Pored velikih infrastrukturnih projekata i priče o ekonomiji, zaključak je da je u fokusu briga za građane i rešavanje malih, svakodnevnih problema. Građani moraju da osete boljitak u svakodnevnom životu – naveo je Vučević.


Polovinom sledeće godine, gradonačelnici će održati sastanak u Banjaluci, a tada će dominirati teme iz oblasti investicija i ekonomije.


Pročitajte još: Gradonačelnici Beograda i Tirane razgovarali povodom stravičnih zemljotresa: Radojičić uputio saučešće i ponudio pomoć


Igor Radojičić je takođe zahvalio gradonačelniku Beograda na izvanrednoj prilici za razmenu iskustava.


Ovo je prvi put ne samo za nas trojicu personalno, nego mislim i generalno da su gradonačelnici tri srpska centra zajedno na jednom mestu i da ugovaraju konkretne metode saradnje. Za Banjaluku ovo je bila dobra, intenzivna i razvojna godina, sa čitavim nizom projekata u okviru nekoliko blokova, među kojima su „Banjaluka se gradi”, sa fokusom na investicijama, i „Banjaluka ljudskog lica”, sa projektima koji se tiču mladih, dece, invalida, starih, zdravstva, bezbednosti – rekao je Igor Radojičić.
On je podsetio da je Banjaluka grad pobratim i sa Novim Sadom i sa Beogradom, naglašavajući da su sva tri grada u procesu „zelenih gradova”, mreže koju je podržao EBRD i brojne druge evropske i svetske organizacije. Igor Radojičić je zaključio da su trojica gradonačelnika tu da sublimiraju ono što već postoji među građanima, koji su spojeni „neraskidivim porodičnim, prijateljskim, poslovnim vezama”.