Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je u ponedeljak Sigurnu kuću, kako bi razgovarao sa ženama i pružio im podršku u njihovoj životnoj borbi.

On je poručio da na ovaj problem mora da se ukazuje stalno, a ne jednom godišnje, kao i da prema nasilju naše društvo mora da pokaže nultu toleranciju.

– Prema nasilju nad ženama ne sme biti tolerancije. Danas sam imao priliku da čujem strašne sudbine, a kao dečji hirurg i da vidim užasno nasilje nad decom. Protiv toga se svi zajedno moramo boriti – ukazao je prvi čovek prestonice.

On je podsetio da Grad Beograd opredeljuje znatna sredstva za Sigurnu kuću i dodao da je danas bilo reči o daljem unapređenju saradnje u cilju još boljeg i efikasnijeg rada Sigurne kuće.

– Redovno izdvajamo sredstva za rad Sigurne kuće. Pružamo i materijalnu podršku ženama koje su bez primanja, kao i deci koja sa njima borave. Značajno je da je nivo usluga koje pruža Sigurna kuća žrtvama porodičnog nasilja visok, a sve u cilju da žrtve što pre izađu iz situacije nasilja i prevaziđu krize u kojima su se našle – rekao je Radojičić i dodao da su ovi vidovi podrške i bolje zakonsko regulisanje ovog problema doprineli tome da žene budu ohrabrene da prijavljuju nasilje.

Pročitajte još - Žrtva će odmah biti upozorena na nasilnika, a policija će hitno reagovati: Stefanović o sistemu "narukvica" za žrtve i počinioce porodičnog nasilja

Radojičić je rekao da je važno da se žene koje trpe nasilje osnaže ekonomski, da dobiju posao i tako omoguće normalan život sebi i svojoj deci. Takođe je bitna i psihološka podrška koju dobijaju u Sigurnoj kući, dodao je gradonačelnik.

Foto Beoinfo

– Radićemo na tome da proširimo kapacitete Sigurne kuće i da se primi više žena i dece koji su žrtve porodičnog nasilja. Sada su kapaciteti za 30 korisnika, a potrebe za prijemom prevazilaze ovaj broj – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio svim ženama koje rade u okviru Sigurne kuće, posebno Vesni Stanojević koja godinama vodi čitavu organizaciju. On je istakao da su Savetovalište i Sigurna kuća dali značajan doprinos u reševanju ovog problema.

– Od 1996. godine do danas, mnogo toga je unapređeno, ali s obzirom na nasilje koje je postajalo i u prethodnoj godini, moramo kao društvo da učinimo nove korake u rešavanju ovog problema – najavio je Radojičić.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević navela je da se posetama ženama, poput današnje gradonačelnikove, šalju poruke da su one važne i značajne.

– Davanjem značaja ovom datumu, pomažemo ženama, žrtvama nasilja, direktno i indirektno. Na ovaj način, one vide da smo svi mi uz njih i da bilo šta da se desi, pomoći ćemo im onako kako one to očekuju. Tu smo da ih podržimo – zaključila je Stanojevićeva.