U školama mogu biti knjižare, pekare, ali i – kulise za filmove: Računica prosvetara za dodatne prihode

B. Borisavljević

24. 11. 2019. u 11:36

У школама могу бити књижаре, пекаре, али и – кулисе за филмове: Рачуница просветара за додатне приходе
Izdavanje prostora školama donosi dodatni izvor prihoda koji služi za nabavku neophodne opreme

SPORTSKI klubovi najčešći su "zakupci" prostora u školama, mada su dvorišta i učionice interesantni i filmadžijama. Kadrovi iz beogradskih osmoletki mogu se videti u filmu "Mlada Bosna" i aktuelnoj seriji "Grupa". Za izdavanje prostora ne postoji jedinstveni "cenovnik", već svaka škola ima svoju kalkulaciju troškova, a predloženu cenu mora da verifikuje i školski odbor. Novac, koji zarade na ime izdavanja prostora, škole ulažu isključivo u kupovinu nastavnih sredstava i drugih potrepština.

Pročitajte još: Grad preuzima održavanje javne rasvete u prestonici, uvešće se i daljinsko upravljanje

Zakonska procedura nalaže da, pre ulaska u proceduru javne nabavke za izdavanje prostora, škole moraju da dobiju "zeleno svetlo" od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Sledi objavljivanje oglasa u štampanim medijima. "Pečat" na izbor klijenta mora da stavi i školski odbor. Ugovor se potpisuje za jednu školsku godinu, a javni tender se objavaljuje, obično, polovinom avgusta, pre nego što počne školska godina. Korišćenje školskog prostora je moguće samo posle redovne nastave, u večernjim časovima.

- Od izdavanja prostora za pekaru i knjižaru, na godišnjem nivou, škola prihoduje oko 750.000 dinara - kaže Jasmin Nikolovski, direktor Gimnazije "Patrijarh Pavle". - Osim za kupovinu nastavnih sredstava, novac koristimo i da nadomestimo zarade kolegama koji nisu u nastavnom kadru. Pošto se povećanje plata odnosi samo na nastavnike, deo zarađenog novca od izdavanja prostora odlazi na povećanje zarada tim kolegama.

Direktor OŠ "Drinka Pavlović" Jole Bulatović kaže da se u školi izdaju mala i velika sala, kao i učionice, školi "Arhimedes" i to samo vikendom. On dodaje da je, tokom letnjeg raspusta, ekipa serije "Grupa" snimala scene u školskom dvorištu, kancelariji sekretara i fiskulturnoj sali. "Zarada" se troši za kupovinu markera, papira, sunđera, ali i knjiga koje se dodeljuju najboljim učenicima. Na filmskom platnu pojavila se i "scenografija" iz OŠ "Kralj Petar Prvi", u kadrovima filma "Mlada Bosna".

- Fiskulturnu salu izdajemo školama odbojke, košarke, karatea, folklora - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Finansijskim planom je predviđena namena novca, isključivo za školske potrebe. Imamo odličnu saradnju za Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu, sve za šta smo podneli zahtev smo i dobili, pa novac od izdavanja koristimo za neke potrepštine poput sredstava za higijenu, kreda...

CENOVNIK

NA kalkulaciju troškova izdavanja utiču mnogobrojni faktori - opremljenost sale ili drugog prostora koji se izdaje, lokacija na kojoj se škola nalazi, pa je u centralnim gradskim opštinama i "kirija" veća. Takođe, cenovnik zavisi i od termina kada se treninzi održavaju, pa su oni u ranim večernjim časovima jeftiniji od kasnijih.

Prostor se izdaje na sat, a cena se kreće od 1.200 do 2.400 dinara po satu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

буки

24.11.2019. 12:09

Лепо звучи, али у реалности се издавање школских просторија најчешће не наплаћује новцем, него у натури. Пр: Ја теби салу, а ти мени окречиш школу или поправиш ово или оно. Ту се ствара простор за манипулације, јер се цена приказаних радова предимензионира, а разлика од стварне до наведене цене иде директорима у џеп.