AKCIJU reprograma duga, koju je organizovalo JKP "Infostan tehnologije", sugrađani su uzeli u razmatranje. Od početka ovog meseca, kada je počelo potpisivanje ugovora, do danas, ukupno se 2.137 korisnika odlučilo na ovaj način da izmiri obaveze. Do kraja godine mogućnost je ostavljena za još skoro 148.000 ljudi.

Kako su nam rekli u "Infostanu", predlog Ugovora o priznanju duga dobilo je tokom novembra još 286 korisnika. Najveći broj potpisnika do sada se odlučilo na otplatu neizmirenih obaveza na 12 mesečnih rata. Sledeći najčešći model otplate jeste izmirenje duga u celosti, prilikom čega se korisnicima otpisuje 15 odsto preostalog glavnog duga.

- Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2020. godine, predviđeno je da se svi izvršni postupci koji se sprovode pred sudovima nastave pred javnim izvršiteljima - kažu iz "Infostana". - Upravo iz tog razloga, Grad Beograd i JKP "Infostan tehnologije" su izašli u susret korisnicima komunalnih usluga koji imaju zaostala dugovanja, kako ne bi bili izloženi dodatnim troškovima izvršnog postupka.

Iz "Infostana" napominju da Ugovor o priznanju duga mogu zaključiti sva fizička lica koja su utužena kod nadležnih sudova i javnih izvršitelja, za koja su donesene pravosnažne presude i rešenja o izvršenju. Šansu imaju i korisnici u postupcima koji su u toku pred nadležnim sudovima, oni koji duguju više od tri meseca, a za koje nije pokrenut postupak prinudne naplate, kao i dužnici koji su u prethodnim godinama pristupili reprogramu duga, a nisu poštovali dinamiku otplate. U reprogram može da uđe ukupno oko 150.000 korisnika.

- Među korisnicima imamo i one koji su prevideli neizmirenu obavezu, ali mesecima unazad redovno plaćaju dospele račune. Isto tako, i oni koji su pristupili reprogramu iz 2014. godine, i koji su isplatili dug, imaju pravo ponovo da zaključe ugovor, ukoliko zaostaju sa uplatama - objašnjavaju nadležni.

Ovakav način otplate dugovanja prema "Infostanu" aktuelan je prvi put posle petogodišnje pauze. Kako napominju iz preduzeća, naredna akcija reprograma neće biti organizovana u skorijoj budućnosti. Zainteresovani za reprogram duga mogu da dođu u bilo koju ekspozituru ili sedište preduzeća svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova, gde će dobiti predlog ugovora o priznanju duga.

TEKUĆE OBAVEZE

KORISNICI mogu da odaberu željeni model otplate. Plaćanjem duga u celosti otpisuje se 15 odsto preostalog glavnog duga, za plaćanje na tri rate otpisuje se 12 odsto, za šest rata otpisuje se deset odsto preostalog glavnog duga, dok se za 12 rata otpisuje pet odsto. Potpisnici su u obavezi istovremeno i da plaćaju tekuće obaveze.
U slučaju neplaćanja dve uzastopne rate, celokupna dugovanja prema JKP "Infostan tehnologije" dospevaju na naplatu odmah.