Dom zdravlja u Vinči od 2021? Oko 15.000 žitelja ovog dela grada moraće i dalje da čeka bolje uslove lečenja

J. DINČIĆ

22. 11. 2019. u 09:15

Дом здравља у Винчи од 2021? Око 15.000 житеља овог дела града мораће и даље да чека боље услове лечења

Budući izgled zdravstvene ustanove u gročanskom naselju

Projekat zdravstvene ustanove čeka rezultate revizije
RUŠENjE zdravstvene stanice u Vinči, kao i početak gradnje novog objekta, najavljivani početkom godine, nisu blizu. Iako je idejni projekat završen i poslat na reviziju nadležnim institucijama, odgovor se još čeka.


Nadležni iz GO Grocka za "Novosti" objašnjavaju da trenutno ništa nije u njihovoj nadležnosti. Takođe, navode da datum početka radova zavisi isključivo od pribavljanja saglasnosti Ministarstva zdravlja i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja će biti finansijer.


- Završen je urbanistički projekat koji je prošao javnu raspravu, a Komisije za planove grada Beograda ga je usvojila - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. - Planirano je da, ako sve protekne po planu, radovi na izgradnji počnu do kraja 2020. godine.


Međutim, dok ne započne izgradnja nove ambulantne stanice, koje će prostirati na 2.600 kvadratnih metara, oko 15.000 stanovnika iz ovog gročanskog mesta prinuđeno je da se leči u izuzetno lošim uslovima. Privremena baraka u kojoj je smeštena ova zdravstvena ustanova podignuta je još 1986. godine. Krov je počeo da prokišnjava, odeljenje pedijatrije polako tone, a prilaznih staza gotovo da više i nema. Dodatni problem stvara i pijaca koja je smeštena uz zgradu, i to na mestu koje je bilo predviđeno za parking, zbog čega je nemoguće da pacijenti parkiraju svoje automobile u blizini.


PROČITAJTE JOŠ: RADOVI U DžORDžA VAŠINGTONA: Vozači nespremni, stanari zabrinuti


Plan nadležnih je da sa početkom radova i tržnica bude u potpunosti srušena, a nova izgrađena u neposrednoj blizini. Iz GO Grocka ističu i da je zasada sigurno samo da će nova zdravstvena stanica biti izgrađena na mestu postojeće, koja se nalazi u Ulici Save Kovačevića. Privremeni montažni objekat biće u potpunosti srušen. Kada građevinski radovi otpočnu planirano je da zdravstvene usluge pacijenata koji se ovde leče budu raspoređene u domovima zdravlja u Kaluđerici i Grockoj.


Dispanzer u Vinči


PLAN NOVE ZGRADE


PREMA medicinskom programu, novoizgrađena zdravstvena stanica posedovaće službu za zaštitu male, predškolske i školske dece, žena i odraslih građana. Prostorije za radiološke i ultrazvučne preglede, laboratorijske dijagnostike i stomatološku ordinaciju. Planirano je i da u jednom krilu budu smeštene ordinacije za fizikalnu i internu medicinu, oftalmologija i zaštita mentalnog zdravlja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Branka Maslar

22.11.2019. 13:06

Zavidim im,mi smo na Bez.Kosi potpisivali d a zelimo DOM ZDRAVLJA jer svi imamo kartone po celom Beogradu,a oni sad hoce ni manje ni vise 3 ambulante da zidaju.Kad se posecemo na prst da ima ko da nas previje a za ultra zvuk opet u stari dom zdravlja.Zavidim vam

Leštanac

22.11.2019. 20:42

Ma šta će tim "seljacima" zdravstvena stanica". Važno je da se centralnim opštinama grada Beograda, gradi, ruši i ono što je dobro, nebili se nešto "bolje" izgradilo. Novinar zaboravlja da je to zdravstvena ustanova za dva velika naselja, Leštane i Vinču. Da samo Leštane ima oko 15.000 stanovnika, a Vinča? I sa ovom ustanovom biće kao i sa školom. "Ne lipši magare do zelene trave". A, šta će bolesni i nemoćni da pošaće 5-6km do Kaludjerice ili 10km do Grocke. Nema veze.