RUŠENjE zdravstvene stanice u Vinči, kao i početak gradnje novog objekta, najavljivani početkom godine, nisu blizu. Iako je idejni projekat završen i poslat na reviziju nadležnim institucijama, odgovor se još čeka.


Nadležni iz GO Grocka za "Novosti" objašnjavaju da trenutno ništa nije u njihovoj nadležnosti. Takođe, navode da datum početka radova zavisi isključivo od pribavljanja saglasnosti Ministarstva zdravlja i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja će biti finansijer.


- Završen je urbanistički projekat koji je prošao javnu raspravu, a Komisije za planove grada Beograda ga je usvojila - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. - Planirano je da, ako sve protekne po planu, radovi na izgradnji počnu do kraja 2020. godine.


Međutim, dok ne započne izgradnja nove ambulantne stanice, koje će prostirati na 2.600 kvadratnih metara, oko 15.000 stanovnika iz ovog gročanskog mesta prinuđeno je da se leči u izuzetno lošim uslovima. Privremena baraka u kojoj je smeštena ova zdravstvena ustanova podignuta je još 1986. godine. Krov je počeo da prokišnjava, odeljenje pedijatrije polako tone, a prilaznih staza gotovo da više i nema. Dodatni problem stvara i pijaca koja je smeštena uz zgradu, i to na mestu koje je bilo predviđeno za parking, zbog čega je nemoguće da pacijenti parkiraju svoje automobile u blizini.


PROČITAJTE JOŠ: RADOVI U DžORDžA VAŠINGTONA: Vozači nespremni, stanari zabrinuti


Plan nadležnih je da sa početkom radova i tržnica bude u potpunosti srušena, a nova izgrađena u neposrednoj blizini. Iz GO Grocka ističu i da je zasada sigurno samo da će nova zdravstvena stanica biti izgrađena na mestu postojeće, koja se nalazi u Ulici Save Kovačevića. Privremeni montažni objekat biće u potpunosti srušen. Kada građevinski radovi otpočnu planirano je da zdravstvene usluge pacijenata koji se ovde leče budu raspoređene u domovima zdravlja u Kaluđerici i Grockoj.


Dispanzer u Vinči


PLAN NOVE ZGRADE


PREMA medicinskom programu, novoizgrađena zdravstvena stanica posedovaće službu za zaštitu male, predškolske i školske dece, žena i odraslih građana. Prostorije za radiološke i ultrazvučne preglede, laboratorijske dijagnostike i stomatološku ordinaciju. Planirano je i da u jednom krilu budu smeštene ordinacije za fizikalnu i internu medicinu, oftalmologija i zaštita mentalnog zdravlja.