KOMPLETNA rekonstrukcija OŠ "Duško Radović" na Novom Beogradu i sanacija školskog dvorišta koja je počela nedavno trebalo bi da bude završena u naredna četiri meseca. Investitor radova je Opština Novi Beograd preko Kancelarije za javna ulaganja RS, a ceo projekat će koštati 162 miliona dinara.


Prema rečima direktora OŠ "Duško Radović" Njegoša Zejaka, ova institucija počela je sa radom 1961. godine i do danas nije renovirana, a sva ulaganja su se odnosila samo na tekuće održavanje. Ukoliko sve bude proteklo po utvrđenoj građevinskoj dinamici, najkasnije sredinom drugog polugodišta škola bi trebalo da dočeka svoje učenike u potpuno novom, osveženom ruhu.


- Poslednjih osam godina bilo je problema sa strujom i elektroinstalacijama i to je bio signal da mora nešto da se preduzme zbog bezbednosti dece. Ovo je prvi put za 58 godina koliko škola postoji, da se radi kompletna rekonstrukcija spolja, iznutra i u dvorištu - rekao je Zejak za "Novosti".


PROČITAJTE JOŠ: Roboti pčelice stigli u škole za decu sa smetnjama u razvoju


Na zgradi škole trenutno se menja oronula fasada i postavlja se termoizolacija iznutra i spolja, na krovu i u zidovima. Radovima je predviđena i kompletna zamena stolarije, rekonstrukcija elektroinstalacija, renoviranje fiskulturne sale, učionica, kuhinje, biblioteke i sanitarnih blokova. U planu je i projektovani toalet za osobe sa posebnim potrebama.


Takođe, očekuje se i postavljanje solarne centrale na krovu objekta u cilju proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, a cela škola će biti pokrivena bežičnom internet mrežom i najsavremenijim sistemom video-nadzora. Sanacijom dvorišta predviđeno je uređenje sportskog igrališta i ostalih pratećih sadržaja.ĐACI PRESELjENI U KOMŠILUK


OSNOVNU školu "Duško Radović" pohađa 830 đaka smeštenh u po 16 odeljenja razredne i predmetne nastave.


Dok je rekonstrukcija u toku učenici nastavu pohađaju u školama "Ivan Gundulić", "Ratko Mitrović" i "Đuro Strugar".