U SKLOPU rekonstrukcije Savskog trga, ekipe "Zelenila" u petak će početi uklanjanje 17 stabala između Karađorđeve ulice i Savskog platoa. Seča ovog drveća biće nadoknađena sadnjom novih.


Kako se navodi u saopštenju ovog gradskog preduzeća, pojedine mladice i dva stabla su suva i trula, pa je neophodna zamena. Prema urbanističkom planu na Savskom trgu visoko i nisko rastinje trebalo bi da bude koncentrično raspoređeno uz buduću obodnu saobraćajnicu.


Iz "Zelenila" su podsetili da započinje i akcija "Drvo za Beograd" koju je najavio gradonačelnik Zoran Radojičić. Prva institucija koja se odazvala ovom izazovu je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja će zasaditi 163 stabla u parku "Ušće".


PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" SAZNAJU: Kako će izgledati nova autobuska stanica


- Da bi dostigli cilj od 25 odsto zelenih površina potrebno je 2,5 miliona sadnica - rekao je Radojičić gostujući na RTS sa direktorom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Gerhardom Zipelom.


Gradonačelnik je podsetioda se za zelenu prestonicu Evrope pored Beograda kandidovalo 18 gradova, među kojima Budimpešta, Lion, Zagreb, Sofija...