Sve učestaliji napadi ljubimaca: Na meti pasa 163 mališana, a evo koja rasa je najopasnija

J. DINČIĆ

četvrtak, 21. 11. 2019. u 11:30

Све учесталији напади љубимаца: На мети паса 163 малишана, а ево која раса је најопаснија

Foto: N.Živanović

Po podacima sekretarijata za komunalne poslove, u 2019. četvoronošci napali 2.835 građana
NA meti pasa lutalica u prestonici se od početka godine do kraja oktobra našlo 2.835 građana, a samo u toku prošle nedelje zabeleženo je čak pet napada u kojima su vlasnički psi ugrizli decu. Prema evidenciji Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, zbog povreda nevlasničkih pasa na javnim površinama za deset meseci, 163 zahteva su se odnosila na decu.

Od ukupnog broja povređenih, u čak 384 slučaja radilo se o povredama koje su naneli vlasnički psi. Međutim, od početka godine nakon uviđaja veterinarskih službi, nije urađena nijedna eutanazija pasa zbog povreda koje su nanosili građanima.


- Kada neodgovoran vlasnik pusti psa na ulicu, onda je reč o novoj sredini i tu je prisutan strah jer se pas našao u uslovima na koje nije navikao i svaka nova situacija po njega deluje opasno - objašnjava, za "Novosti", Budimir Grubić, direktor JKP "Veterina Beograd". - Psi koji su na ulici retko kada će napasti prolaznike osim u situaciji kada osete da je njihova bezbednost ugrožena. I psi se plaše, a strah je jedan od osnovnih uzroka neželjenih situacija.


Iako ih mnogi nazivaju lutalicama, ovi psi su takođe vlasnički. Po prijavama građana, zaposleni u JKP "Veterina" ih sklanjaju sa ulice, sterilišu, vakcinišu i čipuju. Kako su mesta u azilima popunjena, nakon zoohigijenskih uslova određeni broj se ponovo vraća na ulicu. Međutim, nadležni kažu da ulični psi retko napadaju prolaznike. Čin ujeda se događa u trenutku kada nešto isprovocira životinju te izazove takvu reakciju kod nje.


Pročitajte i: Država plaća uslugu advokata: Građani hrle po besplatnu pravnu pomoć


Takođe, istraživanja agencije Animal friends, koja su nedavno sprovedena, pokazuju da je labrador najopasnija rasa kod koje postoji mogućnost da ugrize nekoga. Odmah iza labradora nalaze se nemački ovčari, bulterijeri i škotski ovčari. Jedan od razloga zašto je najviše ugriza labradora je i činjenica da su oni prilično popularani kao kućni ljubimci, tako da ih srazmerno ima više od svih ostalih rasa. Međutim, u nedavno zabeleženim slučajevima u Jajincima i u Kotežu, napadači su bili američki stafordi.


UJEDI KOŠTALI 13 MILIONA DINARA

U TOKU 2018. godine u prestonici je na meti bilo 1.338 Beograđana. Od toga, zahtev za nadoknadu štete podnela je polovina broja, a od onih koji su zatražili, oko 70 odsto dobilo je novac od Grada. U te svrhe Grad je isplatio nešto više od 13 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vlada

22.11.2019. 05:45

Najveci broj pasa na ulici su vlasnicki psi koji su izbaceni na ulicu u jesen i to se ponavlja svake godine. Pas beskucnik je izgubljen i uplasen kao i kad bi izbacili coveka na ulicu bez hrane,vode i sklonista.Prirodni prirastaj tih pasa je zanemarljiv jer samo 15 stenaca prezivi na ulici. Komunalci, skener u ruke i provera svakog psa kog vidite u setnji sa vlasnikom da li je cipovan! Mi za ljude ,beskucnike nemamo kapacitete da zbrinemo a sa druge strane hiljade hektara i napustenih objekata u

DzSvetac

22.11.2019. 08:20

Шта је са оним хистеричним , пинчевима ,малтезерима , итд...додуше они имају мале зубе , ал деци остаје траума за увек !!! Наравно Пас је слика власника !!!

Dusan

23.11.2019. 03:08

Labradori,retriveri,dalmatinci,nemacki ovcari,dobermani...Po svim statistikama,ovo su najlabilnije rase pasa.Americki stafordi su izuzetno naklonjeni ljudima i deci,osim ako nisu od istih zlostavljani ili uceni da napadaju ljude.Velika vecina "ugrizenih ljudi" su prevaranti i prijavljuju "ujede" radi obestecenja od grada.Danas se na sve nacine dolazi do "lakog dinara" a "ljudi" ne prezaju ni od cega.Ne bojte se pasa,bojte se "ljudi".