Ništa bez lopata u borbi sa belim pokrivačem: Štab za vanredne situacije sprema se za snežni period

G. N. - M. S.

21. 11. 2019. u 09:45

Ништа без лопата у борби са белим покривачем: Штаб за ванредне ситуације спрема се за снежни период

Foto: P.Milošević

Uputstva opštinskim štabovima za vanredne situacije. Industrijska so će biti podeljena do 15. decembra
GRADSKI štab za vanredne situacije na teritoriji prestonice, po svemu sudeći, sprema se za predstojeći snežni period. Iako prvog belog pokrivača nema još na vidiku, izdata je naredba o sprovođenju aktivnosti opštinskih štabova i kriznih timova za vanredne situacije u zimskim uslovima i već se zna koliko je potrebno ljudstva, alata, kao i kada će so početi da se deli sugrađanima.

Dve radne mašine sa gumenim raonicama minimum su koji je neophodan da sve prestoničke opštine obezbede, kada prve snežne padavine počnu. Za potrebe čišćenja snega i leda u obavezi su da angažuju zaposlene iz svog delokruga rada i 50 ljudi preko omladinskih zadruga u zimskim uslovima. Oni će biti prvi na terenu kada sneg zaveje, stvori se poledica i kada počne ledena kiša.

- U pogledu alata, opštinski štab je u obavezi da obezbedi po 100 komada lopata, isto toliko lopata za sneg i razbijača snega. Za pravne subjekte potreban je alat za rad jedinica civilne zaštite opšte namene - stoji u naredbi Gradskog štaba.

Kada prvi led okuje prilaze zgradama, kućama i ulice, za sugrađane će biti obezbeđena i sredstva za sprečavanje poledice. Kako je naloženo opštinskim štabovima za vanredne situacije, najkasnije do 15. decembra dužni su da građanima podele industrijsku so.

Pročitajte i: Samo vozila do 3,5 tona kroz pešačku zonu: Kamioni teži od propisanog danju ne mogu da saobraćaju prometnim ulicama

Da ne bi bili u situaciji da se ne zna šta je čija nadležnost, opštinski štabovi dužni su da dostave tačan spisak površina koje čiste u zimskim uslovima.

Da li će ova blagovremeno data naredba biti ispoštovana u korist građana, biće vidljivo tek kada prvi sneg zatrpa prestonicu.

BRIGA O REKAMA

OPERATIVNI plan zimske službe za sezonu 2019/2020. izradio je zamenik načelnika Gradske uprave Grada Beograda Darko Glavaš. Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode", u koordinaciji sa JVP

"Srbijavode" i MUP, planiraće i preduzeće odgovarajuće mere u slučaju opasnosti od leda na rekama, i u situacijama redovne odbrane od leda.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije