NAKON što je gradonačelnik Zoran Radojičić zatražio da se preispita ukidanje trolejbuske linije 28, koja je spajala Studentski trg i Zvezdaru, Sekretarijat za javni prevoz razmotriće predlog i uradiće kontrolna snimanja. Kako za "Novosti" objašnjava sekretar Jovica Vasiljević, njihove dosadašnje analize pokazuju da nema potrebe za vraćanjem trolejbusa, ali da će svakako uvažiti zahtev. Građani su pokrenuli onlajn peticiju za vraćanje linije 28 koju je dosada potpisalo oko 3.000 ljudi.

Ovlašćeni službenici Sekretarijata za javni prevoz protekle nedelje u jutarnjim i popodnevnim špicevima pratili su stanje na terenu na reprezentativnim stajalištima. Analiza je pokazala da su posle ukidanja linije 28, ostale linije dovoljne za postojeći kapacitet putnika u tom delu grada.

- Istraživanja su pokazala da su izmene u funkcionisanju javnog prevoza opravdane - navodi Vasiljević. - Sekretarijat za javni prevoz će i dalje pratiti usklađenost kapaciteta linija sa prevoznim zahtevima putnika, a naročito onih linija koje saobraćaju delovima trase nekadašnje linije 28, odnosno linija 40 i 77, koje su sada pojačane.

Pročitajte još - Trole sa Dorćola sele se uz auto-put

Iako su rezultati dosadašnjih snimanja pokazali opravdanost ukidanja, u narednim danima očekuje se drugi krug kontrole.

- Naravno da ćemo da uzmemo u razmatranje zahtev i u narednim danima ćemo da ponovimo snimanje, nećemo da se oslonimo samo na jednu nedelju - objašnjava sekretar za javni prevoz. - Snimaćemo situaciju tokom radnih dana, kada ima najviše putnika. Ljudi obučeni po metodologiji Saobraćajnog fakulteta beleže stanje na stajalištima u vezi sa popunjenošću autobusa, da li svi putnici mogu da uđu ili neki ostaju van prevoza. Potom se fotografišu ta mesta i obrađuju podaci.

Linija 28 uvedena je u posleratnom periodu i saobraćala je od Zvezdare do Studentskog trga neprekidno do početka novembra, kada je bez ikakve najave ukinuta.

RASTEREĆENjE TRGA REPUBLIKE

UKIDANjE trolejbuske linije 28 pravda se potrebom da se smanji broj gabaritnih vozila koja prolaze Trgom republike. Ova linija uvedena je posle Drugog svetskog rata i godinama se preklapala sa trolejbusom 40 i autobusom 77. Ovo je Zvezdarcima bila direktna linija do centra grada. Mnogobrojni građani smatraju da ni pojačane linije 77 i 65 ne mogu da "pokupe" sve putnike koji polaze iz Čingrijine i voze se do Studentskog trga.