STANARE dela Ulice Steve Žigona u Mirijevu u petak je na ulaznim vratima zgrada sačekalo obaveštenje da će ubuduće biti kažnjavani ako zakorače na privatan posed, koji uključuje i put kojim su se do sada svakodnevno kretali. Srećom, sporna je "samo" katastarska parcela 750/1, na kraju ulice, koja je bespravno okupirana garažom i dečjim igralištem i jedina nije otuđena prilikom izgradnje stambenih objekata u ovom naselju.

Pročitajte još: Gradilišta proširuju i na trotoare: Prepreke na putu ugrožavaju pešake

Kako stoji u upozorenju, stanarima se izričito zabranjuje korišćenje parcele, ulazak u nju i prolaz kroz nju, ali i parkiranje vozila. Žiteljima je ostavljen rok do juče da uklone parkirane automobile.

- Neovlašćeno korišćenje predmetne parcele predstavlja izvršenje krivičnog dela protivpravnog zauzimanja zemljišta, za koje je propisana novčana kazna ili zatvor od tri godine - stoji na zalepljenim papirima.

Ovo obaveštenje zabrinulo je Mirijevce, budući da se u pomenutoj ulici nalazi osam ulaza i oko 150 stanova. Takođe, privatno vlasništvo obuhvata i ulicu koju investitori nisu otkupili prilikom gradnje, a koju su stanari morali da koriste da bi ušli i izašli iz zgrada.

- Da li je moguće da ću morati da se brinem hoću li završiti u zatvoru kad krenem na posao? Gde će se mališani igrati ako je i park bespravan? - samo su neka od pitanja J. M. iz naselja.

Kada su nekretnine prodavane, investitori su, prema rečima vlasnika stanova, dali usmeno obećanje da će svim stanarima biti obezbeđena parking-mesta. Predviđena su bila upravo na spornom placu. Kako za "Novosti" objašnjava advokat Lazar Milošević, zastupnik četiri pojedinca u čijem su isključivom vlasništvu plac i deo ulice, spor traje već četiri godine.

- Ko je investitor na parceli naših klijenata ne može da utvrdi Tužilaštvo. Građevinska inspekcija izlazila je na teren i 2016. godine doneto je rešenje o uklanjanju bespravnih objekata, ali do danas oni nisu srušeni. Iako je u vlasništvu klijenata i deo ulice, ona nije predmet potraživanja i ljudima niko neće uskratiti njeno korišćenje - objašnjava Milošević.

Prema rečima advokata, vlasnicima ostavlja se još dan-dva da uklone vozila. Ukoliko to ne učine, moraće da reaguje policija.

Nejasno je kako investitori nisu otkupili deo Ulice Steve Žigona, ako se znalo da je ona na privatnom posedu, kao i kako su zgrade dobile sve dozvole, a nemaju prilaz. Odgovore nismo uspeli da dobijemo ni u Opštini Zvezdara.

ZGRADE LEGALNE, STANOVI UKNjIŽENI

POMENUTE zgrade u Ulici Steve Žigona izgrađene su 2016. godine i u postupku ozakonjenja dobile su građevinske dozvole, a zatim i upotrebne i svi stanovi su uknjiženi. Investitor zgrada koje izlaze na spornu ulicu, odnosno koriste parking upisan je u katastar kao vlasnik parcela na kojima su zgrade podignute. Stanari kažu da su investitori, prilikom kupovine nekretnina, novim vlasnicima predočili da je parkiranje za sve ulaze moguće na prostoru katastarske parcele 750/1, jer je reč o javnoj površini. Od useljenja, stanari ovaj deo koriste kao parkiralište.