Legitimisaće i bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih: Komunalnim policajcima veća ovlašćenja

J. D.

18. 11. 2019. u 08:42

Odbornici Gradske skupštine nedavno su usvojili nekoliko novina vezanih za rad komunalne milicije. Građanin koji im traži nalog na uvid, mora da potpiše zahtev milicionaru

Легитимисаће и без униформе, заустављати возила и одузимати их: Комуналним полицајцима већа овлашћења

Foto: M.Anđela

POSLOVE komunalne milicije ubuduće će moći da obavljaju i komunalni milicionari bez službene uniforme, ali sa pisanim nalogom načelnika. Nalog mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole, tačnu lokaciju i vreme odnosno početak i kraj planirane akcije. Ove izmene koje je predložio Sekretarijat za poslove komunalne milicije usvojili su gradski odbornici na nedavno održanoj sednici.

U slučaju da kontrolisani čovek zatraži nalog na uvid, pre toga mora komunalnom milicionaru da potpiše izjavu da je to tražio.


- Milicionari mogu da upozore građane, upute usmeno naređenje, provere identitet, zaustave i pregledaju vozilo, ali i privremeno ga oduzmu - navodi se u Odluci Komunalne milicije.Kada je za to ovlašćen zakonom, milicionar može da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Protiv rešenja komunalnog milicionara, građani će ubuduće imati pravo da upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja.

Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja. Odnosno, ako milicionari uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu vozaču izdati usmeno naređenje da ga odmah ukloni.


POMOĆ UGROŽENIMA

PRIPADNICI komunalne milicije ubuduće će učestvovati i u obavljanju "spasilačkih funkcija i pružanja pomoći drugim organima na otklanjanju posledica elementarnih i drugih nepogoda". Milicionari će dobijati ovlašćenja kada pomoć ugroženima ne mogu da pruže nadležni gradski organi i ovlašćene organizacije.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Coki

18.11.2019. 08:57

Nikad vise policije i nikad vise haosa! Ja bih rekao da negde postoji druga problematika, a ne brojno stanje policajaca.

VesoNK

18.11.2019. 09:10

Bas cu da mu stanem bez uniforme....ovo je u suprotnisti sa dosadasnjim zakonom,gde jasno pise da lice mora imati uniformu i obelezenu saobracajnu tzv.palicu sa znakom stop,a za sve drugo niste u obavezi da stanete,da ne kazem koliko ce to olaksati posao kojekakvim kriminalcima i prevarantima

Gavrilo Princip

18.11.2019. 09:12

Da li ja dobro čitam da će ubuduće neki civil na sred ulice moći da me zaustavi i traži mi ličnu kartu!? A ako hoću da mi pokaže osnovu po kojoj me legitimiše onda moram nešto da potpišem!? Pa fino, hajde baš da vidimo i to čudo da se desi..

Lola sa Begeja

18.11.2019. 09:50

Nije mi samo jasan detalj oko oduzimanja vozila..???Po kom osnovu i šta tačno definiše oduzimanje..!!

jovan

18.11.2019. 10:06

Da li Sekretarijat za poslove komunalne milicije , može nama građanima da objasni, zašto na uniformama komunalne milicije piše komunalna policija.Gde je tu logika.

veselnik

18.11.2019. 18:33

@jovan - Ni meni nije bilo jasno, ali izgleda da sada imamo i komunalnu policiju i komunalnu miliciju! Postavljam pitanja:1. Sta je po Ustavu predvidjeno da radi Ministarstvo unutrasnjih poslova, sta policija, sta saobracajna policija, sta zandarmerija? 2. Po kom to zakonu gradske vlasti formiraju GRADSKE policije i "milicije", nazivajuci ih "komunalnim"? 3. Da li su oni IZNAD (izvan) drzavnih organa i institucija?4. Da li postoje i komunalno pravosudje, tuzilastvo i sudije?Napredno!!!

Rudi

18.11.2019. 10:08

Voleo bih da vidim zakonske mere kojima se poboljšavaju životni uslovi, npr. parking. Ako Investitor napravi zgradu sa 48 stanova a obezbedi 36 parking mesta - gde da parkiraju ostali stanari, da se stalno svađaju ili da plaćaju kazne za nepropisno parkiranje. To je samo jedan primer. Ali na kraju ispada da niko nije nadležan,

Milan

18.11.2019. 10:11

Stvarno smatram besmislenim da komunalna milicija ide u civilu, jer komunalni prekrsaji nisu krivicna dela za koje treba da ide detektiv ko spijun. Drugo, ovo otvara put za zloupotrebu jer sada moze bilo ko da se predstavi da radi u civilu i da vas prevari za npr. pogresno parkiranje.

Kao zakoni, kao država, kao kakao

18.11.2019. 11:58

Ok, da li će ta komunalna milicija reagovati ukoliko dileri rasturaju narkotike po klubovima, splavovima, na utakmicama itd, da li će i tada oduzimati robu?!Najbitnije da se budžet grada napuni preko sirotinje da se ne zameraju jačim od države.

Zašto bi iko stao civilu

18.11.2019. 15:36

koji zaustavlja automobil? Nema nikakvu obavezu, a to ne i ne preporučuje...

Zoran penzioner

18.11.2019. 15:46

Radio sam u policiji, sada sam u penziji. Nikada necu stati licu u civilu koje me nocu u bespucu licu u civilu koje mi mase da stanem. Koliko je bilo kradja i otimanja vozila, placki, raxbpjnistva. Nisam lud da stanem.stajem samo saobracajnoj policiji.

BUCIVATINA

18.11.2019. 17:06

Sada ce i komunalci, sto guraju kante da nas legitimisu, i portiri, cuvari banaka, cuvari parkinga i gradilista svi ce biti ovlasceni.

Peđa971

18.11.2019. 20:57

Upravo to i hoće.Ko je lud da staje civilima u pola noći.I bas zbog toga naplaćivaće kazne.Lopovčine i kriminalci ovi sto su to predložili a ovi što su odobrili još su gori.Hoće da zabrane euro 3 motore,komunalni milicioneri u civilu....Samo policajci na duznosti mogu biti u civilu i samo ć

Nikola

19.11.2019. 09:36

Колико ви не разумете прочитано па то је страшно.

Gradjanin

19.11.2019. 11:07

Ma samo Saobracajnom policajcu stajem koji ima adekvatnu uniformu, sapku, palicu i obelezje na rukavu

Nemanja

29.11.2019. 23:15

Samo policiju u uniformi stajem. Ostali mogu da trce zamnom. Ako me stignu skidam kapu