Privrednik uz talente: Prvi Zadužbinarski sabor održan u ustanovi kulture Vuk

A. Klisurić

15. 11. 2019. u 00:39

Привредник уз таленте: Први Задужбинарски сабор одржан у установи културе Вук

Društvvo je odškolovalo oko 40.000 dece

Društvo osnovano daleke 1897. za pomoć đacima i studentima

U USTANOVI kulture "Vuk" u četvrtak uveče je održan prvi "Sveprivrednikov sabor" koji je organizovalo društvo "Privrednik". Ovo udrženje dugi niz godina daje stipendije talentovanim đacima i studentima. Društvo je tokom svoje duge tradicije odškolovao više od 40.000 srpske dece.


Sabor koji je u četvrtak uveče održan okupio je veliki broj bivših, ali i sadašnjih pitomaca ovog društva, kao i zvaničnika naše zemlje. Događaj je upriličio hor i orkestar Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.


Okupljenima se prvo obratio predsednik upravnog odbora, Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebački i ljubljanski Porfirije, koji je naglasio da je važno negovati jedinstvo naroda kao i ideju koju je imao osnivač ovog društva Vladimir Matijević, a to je da ovo udruženje pomogne Srbima gde god da su.


PROČITAJTE JOŠ: Pomogla školovanje 40.000 srpske dece iz Srbije, Hrvatske, RS i sa KiM: Zadužbina "Privrednik" postoji 122 godine i “živi” u Zagrebu, Novom Sadu i Banjaluci


- Naš cilj je da svoje polje delovanja proširimo i na teritoriju Crne Gore. I u daljem periodu nastavićemo da sledimo tri načela koja su temelj ovog društva, a to su čast, štednja i čestitost - rekao je upravitelj fondacije "Privrednik" Jova Radić.


"Privrednik" deluje u Zagrebu, Novom Sadu, a od prošle godine i u Banjaluci.


OSNOVANI 1897.


Ovo udruženje je osnovao Vladimir Matijević 1897. godine u Beogradu. Njegova ideja je bila da bogati Srbi pomognu talentovanim đacima i da ih odškoluju. Dekretom iz 1947. udruženje je ukinuto, ali je obnovljeno 1993. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije