UDRUŽENjE "Eko Pančevački rit" već godinama pokušava da skrene pažnju na problem oticanja otpadnih voda iz proizvodnog pogona preduzeća "Drenik" na Paliluli u prirodni kanal koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini. Inspektori su prošle godine potvrdili da se voda ispušta, ali da nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vodi. Vanredni, oktobarski izveštaj inspektora još je u pripremi.

"Eko Pančevački rit" bori se za to da se ekološka situacija situacija u blizini ove fabrike reši.

- "Drenik" već dugo ispušta otpadne vode na neadekvatan način. U blizini ove fabrike nalazi se kanal u koji sve te materije otiču - rekli su nam iz udruženja "Eko Pančevački rit". - Mulj od otpadnih voda dostiže metar i po debljine u kanalu, pa je tako došlo i do njegovog zagušenja. Mi smo se pre dve godine sastali sa tadašnjim direktorom firme, kako bismo rešili problem. Tražili smo da očiste pet kilometara kanala, koji je bio zagađen. Prošle godine imali smo još jedan sastanak, ali oba puta nismo uspeli da nađemo zajednički jezik.

Pročitajte još - Alarmantno stanje: Ofanziva protiv zagađenja

U želji da problem reše, ekolozi su se obratili Komunalnoj, Vodoprivrednoj i Građevinskoj inspekciji. Kako su naveli u jednoj od svojih prijava, na ovim mestima usled zagađenja nema ni biljnog ni životinjskog sveta.

Inspektori za zaštitu životne sredine, krajem oktobra, uradili su vanredno ispitivanje voda, a izveštaj ove kontrole još je u pripremi.

- Prošle godine smo takođe izlazili na teren, i tada je ovo preduzeće ugradilo sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz proizvodnje. Ovaj sistem tek treba da bude pušten u rad - rekli su, za "Novosti", iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. Sekretarijat je krajem oktobra fabrici "Drenik" naložio čišćenje kanala u dužini od 800 metara, a rok za izvršenje je 90 dana.

Uprkos nekoliko pokušaja, "Novostima" se iz fabrike "Drenik" niko nije javio.

TONE KOSTIJU

NAKON prijave građana o desetinama tona kostiju koja se nalazi u Padinskoj skeli na prostoru firme "Glutin", udruženje "Eko Pančevački rit" veliku pažnju posvetilo je ovom ekološkom problemu. U maju su sve kosti prevezene u Sombor na dalju preradu u Veterinarsku ustanovu "Proteinka".