U VRTIĆIMA je počelo montiranje video-nadzora i alarma, kako bi bezbednost mališana, zaposlenih i imovine, bila na višem nivou. Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, za ove namene izdvojiće oko 300 miliona dinara. Kako je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, najavio u "Novostima" početkom godine, u okviru ovog projekta svi vrtići će dobiti "panik tastere" za pozivanje policije i hitnih službi.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, bezbednost dece u beogradskim vrtićima je prioritet, kao i zaštita imovine predškolskih ustanova koja je, naročito noću i vikendima, često bila na meti vandala. On ističe da će bolji sistem zaštite rešiti ovaj problem, od koga je do sada zaštita bila samo osiguranje. Na meti lopova najčešće je tehnička oprema - kompjuteri, štampači, laptopi, televizori.

- Samo ove godine u Beogradu je obijeno desetak vrtića i svaki put je na meti tehnička oprema u našim objektima - kaže Gak.

- Primeri obijanja vrtića, uništavanja imovine, i krađa, pokazuju neophodnost uvođenja veće zaštite imovine, što će doneti alarmni sistemi koji će uskoro biti uvedeni u sve objekte predškolskih ustanova. U veću bezbednost vrtića, Sekretarijat će uložiti više od 300 miliona dinara. Oprema se već montira, a kada svi vrtići budu dobili video-nadzor i alarme, nadam se da ćemo stati na put ovakvim slučajevima.

Pročitajte još - Vrtići na Zvezdari u najvećem minusu!

U okviru projekta povećanja bezbednosti, predškolske ustanove će dobiti "panik-tastere" za pozivanja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno, sa alarmnim sistemima za noćne i vikend ulaske u dvorišta i zgrade vrtića.

Gak ističe da će povećanje bezbednosti u vrtićima, dati više sigurnosti roditeljima, ali će i olakšati posao zaposlenima u obdaništima koji rade jedan od najodgovornijih poslova u gradu. Štetu nastalu obijanjem i krađom opreme u vrtićima, pokriva osiguranje, pošto su svi građevinski objekti i oprema Centra dečjih letovališta i oporavilišta, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, osigurani. Ove godine je za te namene izdvojeno 13,3 miliona dinara.

OD NOVOG BEOGRADA DO PALILULE

U GLAVNOM gradu postoji 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata u kojima boravi oko 60.000 mališana.

Najveće predškolske ustanove su - "11. april" u Novom Beogradu i "Boško Buha" na Paliluli. Vaspitači čine 64 odsto od ukupnog broja zaposlenih u predškolskim ustanovama i ima ih oko 5.000.