SPOMENIK knezu Mihailu na Trgu republike, biće restauriran u narednom periodu. Obnova će se obavljati u nekoliko faza, a prvo će započeti čišćenje i konzervacija konjičke skulpture.

Čišćenje podrazumeva uklanjanje nataloženih otpadaka koje su nanele ptice, otprašivanje spomenika mekim četkama i usisivačima prašine, kao i pranje spomenika demineralizovanom vodom. Nakon toga sledi uklanjanje crne kore, nepostojane zelene patine, zatim retuš zelene kao i restauracija pukotina u bronzi. Potom se planira nanošenje zaštitnih premaza. Kamenorezački radovi, koji će ujedno biti i finalni, obuhvatiće oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika kako bi se dobio prvobitan izgled sa uklapanjem u postojeće stanje.

Pročitajte još - "Pobednik" krio tajnu: Odgonetnuta misterija o kamenu sa natpisom, koji je iznenadio radnike

Tokom izvođenja radova spomenik neće biti pomeran sa Trga. Radove će izvoditi kompanija "Granit Liješće" iz Sremske Mitrovice, a potpisivanje ugovora je planirano do kraja nedelje. Čim ugovor bude potpisan počeće radovi koje će voditi Risto Mihić, diplomirani vajar i licencirani konzervator i restaurator skulptura.

Spomenik knezu Mihailu svečano je otkriven 1882. godine na Svetog Nikolu. Autor je italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi na spomeniku rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.