Pobednik nakrivljen i ubuduće: Ispravljanje simbola Beograda moglo bi da prouzrokuje druge probleme

S. B. M.

12. 11. 2019. u 11:13

Meštrovićeva statua biće vraćena na kalemegdanski postament, koji će ostati u sadašnjem položaju. Ispravljanje postolja prouzrokovalo bi druge probleme

Победник накривљен и убудуће: Исправљање симбола Београда могло би да проузрокује друге проблеме

Foto K. Mihajlović

SIMBOL srpske prestonice "Pobednik" biće kriv i u budućnosti! Pošto bi ispravljanje postamenta moglo da prouzrokuje još veće probleme, bronzani čovek će, posle restauracije u Smederevu, i dalje biti nagnut na jednu stranu, potrvrđuju iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

Iako su novinski stupci danima bili puni naslova o tome da je "Pobednik" nakrivljen kada se za to saznalo pre nekoliko godina, tokom ove rekonstrukcije i restauracije on neće biti ispravljen, kako su mnogi Beograđani očekivali.

- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko "Tvitera" iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Figura "Pobednika", posle duže od devet decenija, skinuta je pre mesec dana sa postolja na Kalemegdanu. U Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, obavlja se njena restauracija.

Za to vreme nastavljeni su radovi na Beogradskoj tvrđavi. Majstori rade na postamentu, odnosno na "statičkoj sanaciji spomenika", jer je "Pobednik" bio nagnut 30 centimetara u jednu stranu. Tako će biti i ubuduće, a figura bi na Beogradsku tvrđavu trebalo da bude vraćena do kraja februara sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

TonySoprano

12.11.2019. 11:19

Arapi sagradiše oazu u sred pustinje mi ne možemo jedan spomenik da ispravimo i uradimo ljudski, neshvatljivo...

Stari Beograđanin

12.11.2019. 16:17

@TonySoprano - Ko da uradi, pobegoše nam stručnjaci u svet. Priča da je to navodno "opasno" po spomenik je samo uobičajeno foliranje naroda. Čitavu stvar će da spasi Vučić jer on sve zna, ume, može i sve hoće da uradi- zainat svima.Pre njega će, verovatno, to pokušati veoma "stručna" ministarka građevine koja o građevinarstvu zna samo to da mora da se tamo nosi zaštitni šlem Naravno u boji koja paše njenoj garderobi.Ako AV ne uspe, onda "Pobedniku" zaista nema spasa. Kada ne može vožd, neka propadne spomenik!

Čika Dragan

12.11.2019. 12:11

Sramota. Kakvi majstori. Dajte to nekome da uradi ko se u to razume. Krivo postolje kao ne može da se ispravi. Ako ne znaš drugačije - sruši pa napravi novo.

Глас разума

12.11.2019. 12:30

Нејпаметније би било да се постоље сруши и на истом месту изгради ново истих димензија и облика али од новог и квалитетнијег камена и под правим углом у односу на плато. Постоље има занемарљиву вредност у односу на споменик.

Миле

12.11.2019. 14:22

Прича за малу децу,све се може,али изгледа да нема......,и .....

Драган П.

12.11.2019. 18:04

Шта има да се исправља и да се бацају паре? Нек буде туристичка атракција! Кад може Пиза да има Криви торањ, може и Бгд Кривог победника! Предлажем и ново име - Криви Стојко!

90 stepeni ili ništa !

12.11.2019. 20:56

Koliko li smo samo primjera vidjeli gdje ljudi premiještaju kuće, pa čak i cijele zgrade kamionima i brodovima.Pa jel’ moguće da mi jedan obični stub ne možemo da ispravimo ? Sramota !