POSTAVLjANjE baznih stanica mobilnih operatera na stambenim zgradama uvek rasplamsa međukomšijsku polemiku, a pri donošenju odluke stanara vaga se da li će zračenje doneti štetu ili će prevagnuti finansijska dobit. Dobitkom su se rukovodili stanari zgrade u Ulici braće Jerković 231 na Voždovcu, koji su nedavno potpisali saglasnost da se na njihovoj zgradi smesti stanica. Posle negodovanja suseda iz okolnih zgrada, kako navode stanari, ipak će od toga odustati.

Kako bismo imali signal na mobilnim telefonima, bazne stanice moraju da se stacioniraju u naseljenim mestima. Ipak, kada operateri pikiraju određenu zgradu, sugrađani uvek zaziru od toga da antene završe baš na njihovom krovu. Kada se upute u to koliko i na koji način to zračenje može da utiče na njihovo zdravlje, mnogi uz računicu da to može da inkasira u njihovu zgradu između 300 i 500 evra mesečno, operaterima raščiste krov za antene.

PROČITAJTE JOŠ - Bilbordi i antene pune kasu zgrada

- Dobili smo ponudu da bazna stanica operatera VIP bude postavljena na našoj zgradi - navodi za "Novosti" Predrag Sudar, upravnik zgrade u Braće Jerković 231. - Sakupili smo potpise, jer smo ovo videli kao šansu da od toga novca popravimo krov, koji 40 godina nije menjan, kao i da zamenimo liftove. To od našeg novca, jer u ovoj zgradi živi oko 70 odsto penzionera, ne možemo da priuštimo.

Pošto su se konsultovali sa stručnjacima i uputili u nivoe zračenja, odlučili su da daju saglasnost.

- Ovo zračenje bilo bi stoti deo od dozvoljenog - objašnjava Sudar. - Više nas zrače mobilni telefoni koji su stalno uz nas nego ovo. Ipak, pošto su se komšije iz susednih zgrada pobunile, odlučili smo da se povučemo i odustanemo.

Kako navodi mobilni operater, uzimajući u obzir ograničenja, planirano je postavljanje stanice smanjene snage, pa je, kako kažu, neosnovana tvrdnja koja se odnosi na nepoštovanje zakonske procedure, niti je opravdan strah za bezbednost okoline.

U gradskoj upravi navode da je jedino na stanarima da odluče da li žele da se bazna stanica mobilne telefonije postavi na krovu njihove zgrade i da uvek mogu da odustanu ako ne žele.

- Kontrolu rada i nivo zračenja obavlja Sekretarijat za inspekcijske poslove, sektor za zaštitu životne sredine i vodni inspekcijski nadzor - navode u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Merenje nivoa zračenja može da obavlja isključivo organizacija koja ima ovlašćenja nadležnog ministarstva. Propisana je obaveza operatera mobilne telfonije da sprovede postupak procene uticaja na životnu sredinu pre postavljanja bazne stanice na konkretnoj lokaciji.

Izgleda da po svim kriterijumima od baznih stanica najviše profitira zgrada na kojoj se antene nalaze. Veće zračenje trpe okolne zgrade koje osim, koje pritom nemaju nikakvu zaradu od toga.

POBUNILI SE SA MATEMATIČKOG FAKULTETA

BOJEĆI se zračenja, pre tri godine su i zaposleni i studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu tražili da se sa njihove zgrade ukloni bazna stanica mobilne telefonje.

Dekanat je to tada odbio, tvrdeći da to zračenje nije štetno.

DOZVOLE

NAKON što operater uradi procenu uticaja na životnu sredinu i od Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) dobije dozvolu za korišćenje frekvencija, on prolazi određene nivoe od ministarstava preko gradskih sekretarijata do krajnje instance, potpisa stanara, dok se stanica "ne popne" na krov.