ĐACI OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu koji idu po podne u školu kraj nastave dočekaju u hladnim učionicama! Razlog za to je što škola ima jednog domara, čije je radno vreme do 15.30! U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da škola može da reši problem preraspodelom radnog vremena domara.

Kako nam je ispričala majka S. P., čije dvoje dece ide u drugi odnosno četvrti razred, roditelji su bili neprijatno iznenađeni kada im je na početku godine rečeno da u učionicima neće biti grejanja tokom celog dana.

- Kada idu po podne u školu, časovi im traju do 17.40, a grejanja u učionici ima do 15.30 - kaže S. P. - Posle nastave deca imaju trening odbojke, pa je sala u kojoj vežbaju potpuno hladna. Obraćali smo se upravi škole, gde su nam rekli da im ne dozvoljavaju da zaposle još jednog domara. Zima tek dolazi, učionice će biti još hladnije, tako da će se deca smrzavati, a u školi ništa ne preduzimaju da reše problem.


PROČITAJTE JOŠ: Jedini heroj SSSR iz bitke za Beograd: Nikolaj Kravcov dobija ulicu u Beogradu na vodi

Odgovor na pitanje: "Zašto deca sede dva sata u hladnim učionicama i treniraju u nezagrejanoj sali?" nismo dobili od direktorke škole. Rečeno nam je da je ona na godišnjem odmoru i da pozovemo sledeće nedelje. Pedagog i sekretar škole su nam u telefonskom razgovoru potvrdili da se učionice greju do pola četiri, jer je do tada "radno vreme domara, pa nema ko da isključi grejanje kada se završi nastava". Takođe, kažu i da su se obraćali Ministarstvu prosvete i da nisu dobili odgovor. Nadležni pak kažu da su primili dopis i da je škola ta koja treba da reši problem, kako deca ne bi sedela u hladnim učionicama.


LETI KRAĆE, ZIMI DUŽE

PRAVILNIKOM o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove, koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja, određeno je da škola ima pravo na angažovanje 100 odsto norme domara, odnosna majstora održavanja - navode u Ministarstvu. - Škola može da reši problem grejanja preraspodelom radnog vremena na ovim poslovima, tako da u vreme grejne sezone domar radi duže, a da u letnjem periodu ima skraćeno radno vreme.