Usvojen zahtev Zvezdaraca: Park kod Preševske neće biti izbetoniran

S. V.

08. 11. 2019. u 12:23

Na sednici Komisije za planove Beograda usvojen predloga stanovnika Zvezdare da se park na uglu Đoka Vojvodića i Preševske ne pretvori u parking. Čingrijina i Dimitrija Tucovića sa četiri trake

Усвојен захтев Звездараца: Парк код Прешевске неће бити избетониран

Sporna zelena površina na uglu Đoka Vojvodića i Preševske

PARK na uglu ulica Đoka Vojvodića i Preševske na Zvezdari neće biti izbetoniran i pretvoren u parking! Na javnoj sednici Komisije za planove Grada Beograda, koja je održana u četvrtak, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove prihvatio je predlog stanara okupljenih oko inicijative "Sačuvajmo zelenu Zvezdaru" o obustavi planirane izgradnje prostora za 78 automobila na ovoj zelenoj oazi.

Više od 1.800 Zvezdaraca potpisalo je peticiju za odbacivanje nacrta Plana detaljne regulacije područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijine, u delu od Batutove do OŠ "Marija Bursać" i izradu novog, a nadležnom sekretarijatu podneto je 37 primedaba.

Najviše prigovora sugrađani su imali na saobraćajno rešenje plana, prema kome je predviđeno da se ulice Čingrijina i Dimitrija Tucovića prošire sa dve na četiri kolovozne trake, kako bi se ulivala vozila iz Ulice gospodara Vučića preko Bulevara kralja Aleksandra. Ipak, gradski urbanisti su rekli da je ova izmena neophodna.

- Pomenute saobraćajnice su deo primarne ulične mreže - obrazložio je arhitekta Predrag Krstić iz Sekretarijata za urbanizam. - Na raskrsnicama Batutove i Dimitrija Tucovića, kao i Bulevara i Vjekoslava Kovača, u jutarnjim časovima stvara se gužva, pa je neophodno proširenje saobraćajne mreže kako bi mogla da primi sva vozila. Takođe, nova gradnja, koja je planirana u ovom delu, zahteva novu uličnu mrežu.

Zvezdarci i predstavnici Grada su do kasnih popodnevnih časova u zgradi Gradske uprave diskutovali o predlozima, uglavnom onima koji se tiču buduće saobraćajne mreže i zadržavanja postojećih zelenih površina. Odlučeno je da postojeća okretnica trolejbusa i autobusa u Čingrijinoj ulici ostane, a biće napravljena nova u Ulici Milana Rakića.


SADIĆE STABLA?

KAKO su najavili iz Sekretarijata za urbanizam, planirano je da se kod okretnice u Čingrijinoj ulici posade 62 nova stabla. Takođe, zelena oaza biće i na mestu buduće početne stanice vozila javnog gradskog prevoza, u Ulici Milana Rakića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije